Skip to content

“Senki nem ígért semmit” - a magyar sci-fi szerzők tagadnak

Internet/Salgótarján, 2009. július 26., vasárnap (neMTI) - Minden felelősséget elhárítanak a fantázia mesterei, a magyar sci-fi szerzők nem ígérnek, és nem is szeretnék, ha ezt számonkérnék rajtuk. A tudományos irodalom művelői a tudósokra és jövőkutatókra mutogatnak.

Hosszas kerekasztal beszélgetésben marasztalták el hazánk science fiction írói Bari Máriuszt, a HVG publicistáját a hazai tudományos fantasztikus élet patinás rendezvényén, a Hungaroconon. A művészek a lap internetes kiadásában május 15-én megjelent Hol marad a jövő, amit ígértetek? című cikkre reagálva kiejelentették: “senki nem ígért semmit.”

Bár a kerekasztal beszélgetés résztvevői között akadt, aki elképzelhetőnek tartotta, hogy az olvasók esetenként jóslatnak olvassák a műveket, a többség elutasította az ötletet. “A sci-fi nem azt mondja, hogy mi lesz, hanem, azt hogy mi lenne ha” - magyarázta az ellenérzés okát Sárdi S. Margit, irodalmár.

“Ez egy amerikai elvárás” - mondta a vitát kiváltó HVG cikkről Antal József, a Preyer Hugó- és Zsoldos Péter-díjas szerző. Antal azt is hozzátette, hogy az amerikai sci-fi valóban megígérte a jetpacket és a repülő autót az olvasóknak. Hazánkban azonban, lévén érettebb nép, kevésbé infantilis társadalom, ilyen nem történt.

“Valahol beteg az a társadalom, vagy olvasóközönség , az elbizonytalanodott olvasóközösség ami a természettudományban, vallásban, társadalomtudományban elvesztvén a bizalmát a sci-fitől vár bizonyos dolgokat” - sommázták álláspontjukat a tudományos fantasztikus irodalom művelői.

A HVG publicistája a rendezvényen nem védte meg állításait, ám erre a scifi.hu-nak a témával foglalkozó cikksorozata után is lesz lehetősége.

13 Comments

 1. Konrad wrote:

  Ez de beteg már basszus. Hiába szeretem a scifit, ez a hazai scifi élet egy botrány.

  Sunday, July 26, 2009 at 15:08 | Permalink
 2. lister wrote:

  Mi az hazai scifi élet? Egyáltalán mi az a scifi élet? :-)

  “érettebb nép, kevésbé infantilis társadalom” <=> Hungarocon

  Bármilyen Con az infantilizmus legfelsőbb foka. Szerintem. :-D

  Sunday, July 26, 2009 at 16:26 | Permalink
 3. Urak, ezt a panelben résztvevőkkel vitassátok meg, igyekeztem némi iróniával, de hűen átadni az elhangzottakat. :)

  Sunday, July 26, 2009 at 16:41 | Permalink
 4. Nem mutogattunk senkire. Elsősorban az irodalom feladatairól volt sz - a cikk, mint vitaindító - ürügyén.

  A cikkben felvetett kérdés értelmetlen: a darabolós sorozatgyilkosokat megjelenítő krimiszerzőktől sincs értelme megkérdezni: “Hol a jövő, amit ígértetek?”

  Wednesday, July 29, 2009 at 19:04 | Permalink
 5. @L. N. Peters:

  Persze a bűnügyi irodalom többnyire nem is kacérkodik a jövővel. Ahol pedig igen, ott SF szerzők játszanak el a jövő lehetséges társadalmi feszültségeivel (pl. Acélbarlangok). Szerintem csuklik az analógia.

  Thursday, July 30, 2009 at 15:06 | Permalink
 6. Folytatások erre:

  http://www.scifi.hu/node/527
  http://hvg.hu/Tudomany/20090729_jovonezoben_hungarocon_panel_valasz.aspx
  http://orokorom.freeblog.hu/archives/2009/07/31/Mit_igert_a_scifi_-_hatteranyag/

  Thursday, July 30, 2009 at 15:07 | Permalink
 7. sezlony wrote:

  Nem tisztem megvédeni AJ állítását, de alapvetően minden fogyasztói társadalom infantilis. Abban azonban nem vagyok biztos, hogy a keleti blokk tizenéveseiben nem volt hasonló hit a helyi sf ábrázolta jövő eredményeiben. Talán kevésbé kütyühívő és inkább társadalmi álmokat kergető volt ez az sf, de ahogy emlékszem, volt bennem egy kis büszkeség, ahogy a szovjet űrhajósoknak drukkoltam a Vénuszra lépésük előtt.

  Bár kellene egy olyan cikk, ami összeszedi, hogy hol a világállam, a mindenkinek szükségletei szerint szolgáló kommunisztikus jövő, amit ígértek a szocialista szerzők… Nyilván a keleti álmokat nagyobb pofon verte ki az emberek fejéből, míg a nyugatiakért jobban lehet rinyálni és keresgélni őket, mert nem látszik a szakadék. Alapvetően azonban a cp után csínján kellene bánni az idealista sf-ekkel - éppen egyfajta realitásérzéket csempészett vissza az sf-be.

  Szóval nem guruk ültek ott, hanem tenyeres-talpas sf-szerzők, így simán lehet vitázni a véleményekkel, de az nem túl konkrét érv, hogy ez de beteg meg szárnyas marhaságok.

  Friday, July 31, 2009 at 07:10 | Permalink
 8. Hackett wrote:

  “de az nem túl konkrét érv, hogy ez de beteg meg szárnyas marhaságok.”

  Csatlakozva sezlonyhoz, meg lehetne tudni, mi is a beteg és a szárnyas marhaság, stb.? Elég sommás értékítélet ez, reménykedem benne, hogy van mögötte érv is. A HConon elhangzottak egy részével én pl. nem is értek egyet, a csúnya általánosítás meg többnyire sehová sem vezet.

  Hogy a tárgynál maradjunk, amiről nem szólt senki eddig: a linkelt HVG-cikk, aminek szándéka és értelme csak az utólag írt válaszmagyarázatból derült ki, fentebb linkelésre is került ez a válasz. Az utólag megmagyarázott szándék azonban a cikkből egyáltalán nem jött át, ez szerintem a cikk hibája. A források kinyomozhatatlanok/elavultak, ez pedig technológiai témáknál szerintem szintén hiba. Ajánlom utánanézni továbbá a cikkben említett Jason Pontin és Alex Steffen véleményének, akik láthatóan mintha kicsit mást mondtak volna. Pl: http://www.worldchanging.com/archives//001065.html http://www.worldchanging.com/archives//001065.html http://www.technologyreview.com/computing/18282/ És a többi… (köszönet Rorimacknak, aki hajdanán alaposabban utánanézett a témának). Azt hiszem, a gúny helyett érdemesebb lenne a tényeknél maradni, melőtt betegezünk, meg botrányozunk.

  (Krimianalógia: de ugye a krimiszerzőktől sem kérdezzük meg, hogy hol vannak pl. a sorozatgyilkosok, akiket ígértetek? Bár, azon a bolygón, ahol Elvis és Michael Jackson él, és sokak szerint Scherlock Holmes is létező személy volt, minden előfordulhat.)

  Friday, July 31, 2009 at 13:33 | Permalink
 9. Folytatás-előzmény:

  http://orokorom.freeblog.hu/archives/2009/07/31/Mit_igert_a_scifi_-_hatteranyag/

  Friday, July 31, 2009 at 17:11 | Permalink
 10. Nekem pedig nem szándékom megvédeni D4m4g3 cikkét, de ha már így esett.

  @sezlony

  Infantilizmusról illetve érettségről esett szó a panelen, ennek a feszegetését tituláltam szárnyas marhaságnak. Olyan kérdések merülnek fel, hogy a keleti blokk furcsaságai, vagy a mostani kérdéseket se kimondani, se figyelmen kívül hagyni, se kezelni nem tudó társadalom lenne-e az éretebb ahhoz képest?

  Valószínűleg amúgy jól jártunk azzal, hogy se Asimov atomjövője, se mondjuk a Sztrugackij testvérek rendje (mínusz Piknik az árokparton) nem jött be.

  (A CP meg a realitás viszonyát szerintem ne itt feszegessük. A Mozgalom művészeti programként izgalmasabb, de nagyon mellékszál lenne.)

  Zárójel: az eddigi kedvenc kommentem - azt hiszem a scifi.hu-n volt - pár sorban hívta fel a figyelmet a vita nonszensz voltára. Az írója szerint nem a számonkéréssel kellene foglalkozni, a mesétől sem várunk ilyet, nézzük inkább a megvalósult SF ihlette dolgokat.

  @Hackett

  Addig megvan, hogy első olvasásra nem jött át mit akar és mit nem akar a cikk. A forrásokat a blogodban szereplő kirohanás utáni vita során már olvastam. Ezért is csodálkoztam, hogy az egyszer már kitárgyalt anyagra épült még egy méltánytalan kerekasztal is a Hungaroconon. Ahol az infantilis/érett kérdés meg a jövővel játszó SF-ben hívő társadalom betegsége előkerült.

  Megvédeni nem akarom a cikket, azt megtenné Máriusz, ha úgy tartaná kedve.

  Ami a jóslást illeti, linkeltem fentebb Rorimack blogját, ahol lefordította Campbell egy szövegét. Elő lehetne még rángatni mondjuk az USA ötvenes éveit, “amikor Ming, a kegyetlen volt Kalifornia főépítésze”.

  Mellékszál 2: ha az ígér szó helyett simán csak az SF jövőképekről beszél a cím, beszélgetnénk itt?

  Friday, July 31, 2009 at 17:53 | Permalink
 11. Hackett wrote:

  Ádám: Nem hogy első, de x-edik olvasásra sem jött át, mit akar a cikk, azonban könnyen elképzelhető, hogy én vagyok a korlátolt. Úgy tűnik azonban, hogy nem az egyetlen. Ez viszont megintcsak azt a problémát veti fel, hogy valami nem stimmel, nem? De majd Jun egy SF-Meetupra talán meghívja Máriuszt megvitatni az álláspontokat.;)

  Félreértések elkerülése végett, számomra az idézett tudományos szerzők felé intézett blogos “kirohanással” már hónapokkal ezelőtt véget ért a téma. (Azon túl, hogy azóta sem tudom, vajon mikor és hol mondták az idézett mondatokat. Egy pillanatra még az is megfordult a fejemben, hogy elküldöm a cikket Pontinéknak, hogy megszakértsék, ha már idézték őket, de ennyit aztán már tényleg nem ér az egész.) De ha már úgy alakult, hogy bekerült a HCON programtervek közé, jó lett volna beszélgetni ekapcsán pl. a scifi jövőképekről. A beszélgetés azonban szerintem alaposan félrement, (így én pl. hamar el is vesztettem az érdeklődésemet).

  Rorimack cikke kapcsán: Campbell sem arról beszél, hogy a scifi írók direkten jóslási szándékkal vetik papírra az ötleteiket, hanem, hogy helyenként hatással vannak a tudományos kutatási irányvonalakra. Meg sem próbálnak kijönni a nejlonzacskóból.:D (Kivéve, ha pl. Alex Raymond szánt szándékkal, az építészek agymosása miatt rajzolta volna a Flash Gordont, de ezen meglepődnék.) Mindenesetre ez az a lényegi rész, ami cikkben szerintem rosszul lett tálalva.

  (Mellékszál2: Nekem elsősorban nem a címmel volt bajom, de ezt fentebb már leírtam.)

  Friday, July 31, 2009 at 21:02 | Permalink
 12. (Bocsánat, harminc fok felett nem működök.)

  @Hackett

  A vita után fél nappal megkérdeztem Máriuszt, hogy szeretne-e vitázni tovább a témáról a meetupon, de nemet mondott. Valószínűleg amúgy igaza van. (Btw egy előadás a hazai sf jövőképekről? :) )

  Az álláspontod most már értem, illetve lassan az is világos hol nem értünk egyet.

  Monday, August 3, 2009 at 18:00 | Permalink
 13. Hackett wrote:

  Ádám: Van abban igazság, hogy erről tényleg kár tovább vitázni, bár egy kedélyesebb beszélgetésnek esetleg még lett volna értelme.

  (A hazai SF-jövőképes meetup ötlet végül is nem is rossz.:))

  Tuesday, August 4, 2009 at 11:25 | Permalink

2 Trackbacks/Pingbacks

 1. […] Kelt véleménye: “Senki nem ígért semmit” - a magyar sci-fi szerzők tagadnak Kapcsolódó cikkekHungaroCon 2009 - Zsoldos Péter-Díj eredmény hirdetés Idén is […]

 2. Harmadik vonalú találkozások » HCon2009 - A programok on Wednesday, July 29, 2009 at 17:22

  […] lett volna meghívni rá a cikk elkövetőjét is, mert így kicsit léggitározásnak tűnt. (Lett is visszhangja…) Majd a ZSP jelölteket és díjazottakat boncolgatták, lehetett kérdezni és vitatkozni, akadt […]