Skip to content

Minden mindennel

Gondoltátok volna, hogy a füles bástyák - olaszbástya fedőnéven is emlegetik - feltalálásából közvetve következik, hogy van tévénk? Persze közben volt földmérés, ívlámpa, generátorok, de a lényeg, hogy ha nincs bástya, nincs este reciklált akciófilm.

Nem kell, hogy nekem elhiggyétek, az események fent csak felvázolt láncáról a James Burke fémjelezte Connections sorozatnak egy egész része szól. Az 1978-as BBC-s műsorban ilyen láncokat vesz végig Burke. Hogyan alakította át a társadalmat a kémény feltalálása? Miben hasonlít a holland fleute és a Boeing 747-es? A kapcsolat sosem közvetlen, mindig legalább négy-öt találmányon keresztül vezet az út, amik között lehetőleg több országnyi távolság is van.

Burke ismeretet is terjeszt és játszik is. Véget ér az egyik magyarázat és máris pattanunk a királynő ír földmérőitől a problémákkal terhelt korabeli hajósokig, hogy onnan a következő találmány kedvéért kontinenseket szeljünk át. Mi pedig ülünk, nézzük, és próbáljuk csaláson csípni a történészt, akinek még a trapézgatyát is elnézzük.

A sorozatból könyv is készült, ami megjelent magyar fordításban Kapcsolatok néven. Illetve van két évadnyi folytatása a kilencvenes évekből, de azok a részek már rövidebbek, kevesebb ugrással, így nem is annyira érdekesek.

5 Comments

 1. lister wrote:

  Ajánlott ismeretterjesztő sorozatok még:

  Tony Robinson (alias Baldrick a Fekete Viperából):

  The Worst Jobs in History s01-02 The Worst Christmas Jobs in History Crime and Punishment

  Terry Jones (Monty Python repülő cirkuszából):

  Terry Jones’ Medieval Lives Crusades Ancient Inventions Terry Jones’ Barbarians

  Adam Hart-Davis (őt idehaza nem ismerjük, amúgy vegyész):

  What the Ancients Did for Us What the Romans Did for Us What the Victorians Did for Us What the Tudors Did for Us What the Stuarts Did for Us

  Sunday, October 18, 2009 at 08:30 | Permalink
 2. dani wrote:

  gyűlöllek, most kénytelen voltam 10 romkocsmasört rögtön elkölteni.

  viszont nem volt megemlítve, de lazán kapcsolódik a Marslakók érkezése, amely magyar tudósokat kísér figyelemmel, Marx György kitűnő stílusában. (http://www.librarything.com/work/4537306/book/24455935)

  Sunday, October 18, 2009 at 10:24 | Permalink
 3. @Lister

  Amennyiben viszont váltunk általános kultúrtörténetre a Burke-féle “innovációtörténetről”, akkor ragaszkodnék a Ráth-Végh életmű felemlegetéséhez is. :)

  Sunday, October 18, 2009 at 16:05 | Permalink
 4. lister wrote:

  Ókori és középkori kütyük az általam javasolt sorozatokban is akadnak. Amiért viszont ajánlottam őket, az a narráció. Mind 10 pontos. :-)

  Sunday, October 18, 2009 at 17:04 | Permalink
 5. dani wrote:

  megvettem, beleolvastam, kár volt, ugyanis a fordítás csapnivaló. innentől már csak rosszul jöhet ki belőle, de én egy ilyen vastag és tekintélyes(?) könyvnél nem tudok bizonyos felületességeket megbocsátani (a történelmi részről beszélek, a fizikához lövésem sincs). jó, persze, népszerűsítő meg minden, de ezek szerint ez a műfaj nem nekem való.

  azért most már végigolvasom. de ha valakinek kell, odaadom 4500ért (5100 volt). név és cím a szerkesztőségben.

  Wednesday, November 4, 2009 at 15:25 | Permalink

One Trackback/Pingback

 1. Worldshots › Azok a felejthetetlen elsők on Thursday, October 28, 2010 at 00:04

  […] mert nem akartam a következő állítással felzaklatni titeket: Rózsa György az egyik magyar James Burke. A hazai mobiltávközlés húszéves évfordulójára készült cikk írása közben futottam bele […]