Skip to content

Van-e tárgykultúra?

“hagyd örökűl ha kihúnysz”

Van egy olyan kérdésem, mint az ebookos etikás volt - amit mint kiderült a NYT is feldolgozott - azzal a különbséggel, hogy erre nincs kész válaszom. Mi az a mostani használati tárgyaink közül, azok közül, amik meghatározzák a kort, a mindennapokat, az, ami még harminc év múlva is értéket fog jelenteni?

Mondok példát, hogy mire gondolok. Az elmúlt években megjelent borotválkozásgeekek - igen, van ilyen - ölik egymást az állítható pengefeszességű, Fat Boy becenevű, a hatvanas évek legjobb technikájának számító borotvakészülékekért. Az öreg erősítők árát még mindig megkérik, egy jó hangfal, jó fejhallgató is érték. Teljesen normális, hogy órát örököl az ember, a nagyapám zsebórája otthon ketyeg a fiókban. De ilyen mondjuk a könyvtár is.

Ha megfigyelitek, a fentiek mindegyike valami régi tevékenységhez tartozó, kiforrott technológia. Ezért érzem cselesnek, jövőbenézős jósolgatósnak a kérdést, mert a személyi számítástechnika alig harminc éves, és nagyon jól tudjuk, hogy ma egy tízéves masináért egy zacskó mogyorót se adnak.

Próbáltam fent nem olyan a gondolkodásba beépült csúcsmárkát írni, mint a Leica, aminek mindenkori ára az eszméletlen magas. Nem Mont Blanc töltőtollat, hanem olyasmit, ami jobban része a mindennapoknak, igényes használati tárgyak. Válasznak elfogadom a nagy brandek termékeit is. Lehet az iPad 2040-ben olyan őséginek érzett, de irigyelt kincs, mint ma egy Pulsar LED óra?

6 Comments

 1. Komaváry wrote:

  Nálam ilyen: zsebkés. Seki Cut, szóval még csak középkategória sem, de nem érzem úgy, hogy le kéne váltani.

  (Innen kivágva háromezer karakternyi szöveg a késekről, konyhakésekről.)

  Szerintem a konyhában kell körülnézni. Pl. szilikon edényfogók stb. Illetve ugyanez a szerszámoskamrában - itt viszont kisebb szerepet kap a márka.

  Számítástechnikában a színkorrekt monitorok lehetnek ilyenek.

  Az elektromos főzőlapok terjedésével és a gáz visszaszorulásával a gáztűzhelyek is kitermelik a maguk “régi, jó” márkáit.

  Sunday, October 24, 2010 at 17:41 | Permalink
 2. hhanuman wrote:

  csöves erősítő. nekem is kis vintagerem van otthon meg a multieffektpedálban is ott van keményen a digitális modellező, de az mégse olyan, egyszer próbáltam egy utángyártott talán Laney-t, és azóta keresem azt a hangzást;)

  Sunday, October 24, 2010 at 21:11 | Permalink
 3. dani wrote:

  Hát szerintem pont az iPad rossz példa, ezek a(z beépített) akkumulátoros cuccok szinte törvényszerűen megdöglenek (saját tapasztalat :) ). Max azok lesznek ekkora presztízsűek, amik kivehető energiaforrással rendelkeznek (pl. Walkman). De ez csak az egyik szempont, nyilván van még egy csomó, aminek mentén lehet válogatni.

  Monday, October 25, 2010 at 09:03 | Permalink
 4. Hegyi Zsolt wrote:

  Van Pulsar LED órám. Most akkor mi lesz? :)

  Monday, October 25, 2010 at 12:42 | Permalink
 5. Gazs wrote:

  Terroristaóra, Nokia 3210 pl?

  Monday, October 25, 2010 at 12:57 | Permalink
 6. @Komaváry:

  Konyhai cuccok, milyen jó. Eszembe juttattad a családi sárganyelű kést, amit egy hentes osztályától kapott anyám, amikor szakközépben tanított. Most kábé húsz évvel később az enyém a kés, asszem épp nincs elmosva.

  @Hhanuman

  És mindegyik a “régi” kultúrához tartozik. Az erősítőm 1977/78-as évjárat, a füles sem fiatalabb húsz évnél. Nagyon remek cuccok, de nem maiak.

  @Dani

  Ami azt illeti a Pulsarok is minden logikával szemben maradnak életben. :) A walkmant nem tudom amúgy. Most valószínűleg mélyponton vannak - mint ahogy a tavaly előtti mp3lejátszó se érdekes már ma - kérdés, hogy ez változik-e.

  @Zsoltu

  Természetesen irigylünk, csak maxium nem valljuk be. :)

  Monday, October 25, 2010 at 20:22 | Permalink

One Trackback/Pingback

 1. Worldshots › Így készül a notesz on Thursday, November 4, 2010 at 22:13

  […] kisipari termelésnek van valami bája, azt ígéri, hogy a tárgykultúra, amit a múltkor annyira hiányoltam, mégis létezik. Furcsa belegondolni, de a noteszem sokkal több időt tölt a táskámban, mint […]