Fejezetek az ínyesmesterség köréből

Úgy lenne igazán kerek a történet, ha épp sörért indultam volna a felsőzsolcai Serforrás főzdébe, nem pedig pollenszűrőt kellett volna venni a kocsiba, de ennyit még talán elvisel a sztori. Ide az ember amúgy is csak az igazat írja, a színtisztát. Rutinból kapcsoltam be a rádiót ahogy volt gyújtás, gondolva, hogy keresni kell valami zenéset a Kossuth helyett. A saroknál - tizenöt méterről beszélünk - már tudtam, hogy senki nem teker sehova. Egy megnyugtató férfihang olvasott fel körülbelül századelős, világháború körüli szövegeket arról, hogy hol lehetett Pest Budán Koronát inni, mikor volt érdemes igazi bécsi virslit keresni Takács Lajosnak a Fehér elefánthoz címzett fűszerüzletébe, és hogy mekkora barbárság gyalulni a virslihez való tormát. Olyan hallgatni, mint Szimbádot olvasni, nézni.

Hazaérve - ekkor már egy kiló virsli és egy pollenszűrő tulajdonosaként - kerestem ki, hogy mégis mitől csorgott a nyálam végig az úton. Ekkor derült ki, hogy az Ínyesmesterként ismert Magyar Elek írásaiból készített öt részes műsort a Rádiószínház még 1997-ben, és azt ismétlik a héten. Aki most új tabot nyitott, hogy kiguglizza Magyar Eleket - zárójel: az nem olvasta a házi feladatát nagyon jól megcsináló Kondor Vilmost - az meg se álljon a Vateráig, és rögtön ruházzon be a szakácskönyvébe, jól fog az még jönni. Ami meg a műsort illeti, a Rádió hangtárába belinkelni egyenesen művészet, ráadásul csak három hétig visszalhallgathatóak az anyagok, inkább letöltöttem. Hallgassátok!

Kamra, konyha
[audio:http://dl.dropbox.com/u/103871/Inyesmester/Inyesmester_1.mp3]

A káposzta
[audio:http://dl.dropbox.com/u/103871/Inyesmester/Inyesmester_2.mp3]

A pájsli
[audio:http://dl.dropbox.com/u/103871/Inyesmester/Inyesmester_3.mp3]

Minden tűz tűz
[audio:http://dl.dropbox.com/u/103871/Inyesmester/Inyesmester_4.mp3]

Birka, borjú
[audio:http://dl.dropbox.com/u/103871/Inyesmester/Inyesmester_5.mp3]

A szövegeket Helyey László és Huszár László olvassa fel, zenei szerkesztő Gebauer Mária, szerkesztő Turai Tamás, a rendező pedig Markovits Ferenc volt. Köszönjük nekik.

One Reply to “Fejezetek az ínyesmesterség köréből”

Comments are closed.