Skip to content

A fiú, aki kikölcsönzött 4,8 millió szakcikket

Ad notam: bepereltek egy legényt négymillió szakcikkéért

“Harmincöt éves börtönbüntetésre számíthat az MIT rendszerét feltörő cambridge-i” - valami ilyesmi hírrel jelent meg a Cambridge Chronicle híre Aaron Swartzról, aki az MIT rendszerébe behatolva nekilátott a JSTOR szakcikk adatbázis módszeres letöltéséhez. Az aktivista a rendszerbe jutásnak a fizikai módját választotta, besétált az MIT egyik épületének lezárt részébe, kinyitotta a hálózati kábeleket tároló szekrényt, és ráakasztotta a gépét a hálózatra. A rendszerbe való bejutással kikerülte a folyóirattár védelmét, ugyanolyan jogokkal nézelődött a cikkek között, mint egy MIT-s diák vagy professzor.

A nagy letöltési akciót állítólag a JSTOR szerverei és az MIT gépei is megérezték. Az előbbiek közül néhányat sikerült túlterhelni, az utóbbiaknál pedig elérhetetlenné vált a szakcikk adatbázis. Swartz gépét egyszer sikerült kizárnia a JSTOR-nak, ám az aktivista talált egy kerülőutat és folytatta a letöltést. A letöltögetésből a végére egészen hosszú, több laptopos macska-egér játék lett, amit a lentebb linkelt vádirat részletesen ismertet. A New York Times BITS blogja szerint több millió cikket, a JSTOR közleménye szerint szerint pedig több mint négymillió cikket sikerült végül letöltenie Swartznak. (A vádiratban meg 4,8 millió szerepet, párszázezer ide-oda nem számít.) A Demand Progress szerint a sértett rendezte ügyeit a hackerrel, és kérte a kormánytól a vád elejtését.

Az ügy idáig egészen tiszta is lenne. Sejtjük, hogy mit tett Swartz, látjuk, hogy ki akarja megbüntetni szerencsétlent. Tökéletes alkalom ez arra, hogy az aktivisták elkezdjenek csúsztatni. A következőt írja blogján a Demand Progress lobbiszervezet, amelynek Schwartz az alapítója és igazgatója, hogy:

As best as we can tell, he is being charged with allegedly downloading too many journal articles from the Web. The government contends that downloading so many journal articles constitutes felony computer hacking and should be punished with time in prison. We disagree.

Nem tudom lehet-e annyira szeretni az amúgy rendkívül szeretetreméltó open accesst, hogy egy ilyen pofátlan csúsztatást meg lehessen bocsátani. Érdekes lesz olvasni a híreket, hogy ki honnan közelíti meg az ügyet, mert az biztos, hogy nem arról szól, hogy valaki túl sok könyvtári könyvet vett volna ki. Még ha figyelembe vesszük is, hogy Swartz korábban is foglalkozott óriási cikkadatbázisok (441 ezer, meg az apró) feldolgozásával, akkor is marad elég vád az ügyész kezében.

Linkek:

4 Comments

 1. Lapzárta után jött egy jó kis Techdirt poszt, egy Ars Technica és egy Wired cikk is a témában.

  http://www.techdirt.com/articles/20110719/13282015167/feds-charge-aaron-swartz-with-felony-hacking-downloading-ton-academic-research.shtml

  http://www.wired.com/threatlevel/2011/07/swartz-arrest/

  http://arstechnica.com/telecom/news/2011/07/reddit-founder-arrested-for-excessive-jstor-downloads.ars

  Wednesday, July 20, 2011 at 00:05 | Permalink
 2. Komaváry wrote:

  Mondjuk tény, hogy a JSTOR idegesítően sokszor elmagyarázza, mit (no pun intended) és hogyan lehet letölteni.

  (Ahogy a szinte teljes monopolium is tény.)

  Wednesday, July 20, 2011 at 05:07 | Permalink
 3. A JSTOR a legkevésbé sem szerethető szolgáltató, azt hiszem a DIA volt egy régebbi verziója akadékoskodott csak többet nála. És a szinte teljes monopóliumban is igazad van. Mégsincs jó érzésem az üggyel kapcsolatban. Átgondolatlan, buta akciónak tűnik.

  Közben van Demand Progress sajtóközlemény is:

  http://blog.demandprogress.org/2011/07/federal-government-indicts-former-demand-progress-executive-director-for-downloading-too-many-journal-articles/

  Wednesday, July 20, 2011 at 10:43 | Permalink
 4. Mondtam, hogy lesz ez viccesebb. Megírta támogató posztját Cory Doctorow is, amiben kábé egy tény sincs rendben:

  http://www.boingboing.net/2011/07/19/petition-in-support.html?

  Wednesday, July 20, 2011 at 11:25 | Permalink