Skip to content

Hogyan dobjunk ki egy könyvespolcot

Legyen nyoma, ha már egyszer hülye voltam. Az a tételmondat, hogy:

Az a neten tárolt mappa, amihez mások is hozzáférnek, nem számítandó backupnak. Az csak egy megosztás.

Történt ugyanis, hogy megosztottam pár emberrel az e-könyvtáramat Dropboxon. Jellemzően azokkal, akik amúgy is besétálnak néha hozzám, és rájuk tukmálok könyveket. Ma arról értesített a Dropbox kliens, hogy épp törölnek pár ezer fájlt a tárhelyemről. Valakinek valószínűleg helyre volt szüksége az online tárhelyén, és így csinált helyet. A probléma csak az volt, hogy mindenkinél törölt, nem csak magánál.

A törölt fájlokat természetesen vissza lehetett vonni. Illetve megvolt a könyvespolc egy rendes, nem megosztott S3-as mentésben. Felkelni viszont felkeltett, hogy öt percen keresztül néztem, ahogy eltűnnek a fájljaim.

Az ekönyvek biztonsági mentésénél egyébként arra jutottam, hogy a legegyszerűbb nem bízni senkiben. Egyes szolgáltatások (Amazon, Kobo, SFPortal Ebook, B&N, Baenék) hagyják letölteni többször a megvásárolt tartalmakat, mások (Agave, ilyen-olyan kisboltok) nem feltétlenül. A megoldás saját kézbe venni az archiválást, DRM mentesíteni és elrakni a könyveket.

3 Comments

 1. magyardavid wrote:

  ez mondjuk nem feltétlen a te hibád. egyrészt el lehet hagyni megosztott mappát, ha az embernek nem a dropboxáról hiányzik a hely, hanem a gépéről akkor van selective sync, illetve jogos felvetés, hogy a Dropbox implementálhatná a read only opciót, mikor megosztok valakivel egy mappát. Mi jegyzetek megosztására és kidolgozására használjuk, az egyik leghasznosabb eszköz amit eddig egyetemi éveim alatt használtam :)

  Tuesday, January 10, 2012 at 08:38 | Permalink
 2. Jó, igazán akkor ostoroznám magam, ha nem lett volna egy S3 backup meg visszavonható törlés. De ettől még a tapasztalat tapasztalat. :)

  Jegyzetekre amúgy nem egyszerűbb pár megosztott doksit használni?

  Tuesday, January 10, 2012 at 12:05 | Permalink
 3. magyardavid wrote:

  azért nem, mert nálunk nem feltétlen nekünk kell kidolgozni, hanem kb mindent megosztanak pdf vagy ppt formában az oktatók. Ezek, illetve régi zh, vizsgasorok közös tárhelye van dropboxon néhány csoporttárssal, illetve egyfajta helyi backup, hogyha a https://wiki.sch.bme.hu/bin/view/Infoalap/WebHome lehalna.

  Friday, January 20, 2012 at 12:24 | Permalink