Skip to content

Álljunk vissza backupból

Valami nagyon hideg, nagyon nyugodt dolog elveszíteni egy merevlemezt. Néhány vizsgálat, boot paraméterek, majd fogja az ember a kakasvértől ragadós laptopot, kipattintja az aljából - ez egy Thinkpad vakon és részegen is szét tudom szedni - a két csavart, ami a lemezt tartja és winchestert cserél.

Az első izgalom akkor következik, amikor neki lehet látni a rovancsolásnak. Települ a Dropbox, és megjelennek a munkafájlok. Kivétel azok, amik az asztalra voltak automatikusan mentve, “hátha összeomlik a rendszer”. Települ a JungleDisk, kér egy újraindítást, és - majom a vízbe - visszajön a dokumentumok álnevű mappa, ahol a cégem adataitól az öt évvel ezelőtti felesleges cikklistákig ott az életem. Jól vizsgázott a biztonsági mentés, másnap reggelre otthon vagyok a gépen.

Ekkor lehet értékelni, hogy jó volt-e a backup? És messze nem tökéletes. Hiányzik három-négy interjú mp3 felvétele. Szövegként kint vannak az interneten, de csak nem az igazi. Lehet kéne keresni helyet valahol öt-tíz giga mp3-nak.

És végül ott a zene. A többségért nem kár. Azoknak az albumoknak a helye sajog, amik legálisak voltak, de nem lehet őket újra letölteni. Szóval bármi a Dalok.hu-ról. Teljesen etikusnak érezném letölteni mindahányat, de mégis hol lesz veszteségmentes Zuboly, Sena vagy Tettamanti Téma? Nincs mese, legközelebb cédéket kell venni.

4 Comments

 1. norti wrote:

  Az elvesző zenével volt nekem is a legtöbb gondom ilyenkor, de most, hogy van Google Music, szinte végtelen tárral, ott van fenn az összes. Mert nem méret korlát, hanem darabszám limit van.

  Monday, April 9, 2012 at 06:40 | Permalink
 2. Csak nincs Music ebben az országban. Ugyanez a bajom a streaming szolgáltatásokkal is.

  Monday, April 9, 2012 at 10:08 | Permalink
 3. kobak wrote:

  Google Music elérhető, ha “külföldön” regisztráltál.

  Backup megoldásra én a SpiderOakot használom. Itt összeszedtem az általam használt online cuccokat: http://kobak.org/ingyen-tarhelyek-mit-mire-hasznalok/

  Monday, April 9, 2012 at 22:17 | Permalink
 4. Ott húztam meg a vonalat, hogy ha a szolgáltatás elfogadja a bankkártyámat, akkor okés. Ha trükközni kell a regisztrációhoz, használathoz, stb akkor hagyjuk egymást békén. Térjünk vissza a dologra, ha kell a pénzem. :)

  Monday, April 9, 2012 at 22:40 | Permalink