Skip to content

Film a legtökéletesebb szusiról

Jiro Oto elmúlt nyolcvanöt, talányos, szigorú arccal áll a pult mögött és szusit készít. Nagyon röviden erről szól a Jiro Dreams of Sushi. A mestenek több mint hatvan év gyakorlata, három Michelin csillaga, két fia, több tanítványa és egy hónapra előre betelt foglalási naptára van.

A film nem csak a mesterről szól. Megjelenik benne az apja keze alatt egy életet ledolgozó fiú, a mestertől alig egy évtizede elszabadult tanítvány, a kétcsillagos sushi éttermet vivő kisebb fiú, de még az épp csak kezdő tanítványok is. És persze tonhalkereskedők, halárverésen kiabáló alkuszok, piacozók, a “tengeri angolna istenének” unokája, rákkufárok, vagy az étterem bevált rizskereskedője.

Míg az emberek beszélnek, visszaemlékeznek, mesélnek a tökéleteség kereséséről a filmen polipot masszíroznak, ismeretlen halakat sütnek, makrófelvételen nézünk vöröslő tonhaldarabokat. Az örökké elégedetlen tökéletességkeresés mellett, az ételek és alapanyagok filmje is ez. Kötelező.

2 Trackbacks/Pingbacks

  1. 鮨 | SeSam.hu on Sunday, July 22, 2012 at 22:42

    […] @Kelt This entry was posted in Japan, Travel and tagged cuisine, dedication, diligence, documentary, […]

  2. […] nézd meg. Még akkor is, ha nem szereted és/vagy nem érdekel a sushi. További kedvcsináló itt. - Everything You Know About Fitness Is a Lie. A cikk a fitnesszőrületet járja körül, lerombol […]