Skip to content

Üstökénél megragadva a múltat

Pirospontért ki tudja mi az az üstök?

A pontot az írja be, aki a frizurát mondta a monitornak. Csillag meg annak jár, aki felemlegette hozzá, hogy könnyűlovas divat meg kozákok. A Varróház - jé, van ilyen? - magazinja a következőképpen foglalja össze:

Ami a hajviseletet illeti [a XVI-XVII. században] továbbra is tartott a lengyeles divat, csakhogy a fejtetőn és elöl a homlokba lógó üstököt hagytak. A század végén már török módra az üstök körül leborotválták a hajat.

Ennyi alapján már el lehet képzelni, hogy hogyan néz ki. Meg azt is, hogy mennyire meglepődtem, amikor nyáron a Kaláka fesztiválon egy üstökös ember ment fel a színpadra, közölve, hogy mindenről Jankovics Marcell tehet, ő rajzolt neki üstököt a lemezének a borítójára, és ha már. Ezek után pedig históriás énekek következtek. Wathay Ferenc daloskönyvéből, a mohácsi csata utánról, a 48-49-es szabadságharc leverése utánról. A dalok között pedig magyarázat arról, hogy Balassa az bizony Balassa, hogy szegény Wathay a végére csak megtanult igazán jó verset írni, más dolga se lévén a Héttoronyban meg a Csonkatoronyban.

Tényleg csak az van hátra, hogy berakjak ide két, szélzajtól nem teljesen mentes felvételt a koncertről.

Mohács, Mohács (népköltés)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Balassi Bálint: Áldj meg minket Úristen (meg egy kicsi a Blogosław nas nasz Panie-ből)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

One Comment

  1. lister wrote:

    Üstökök és egyéb szőrszerszámok: http://magyarbajusz.hu/node/15

    Zenére:

    Thursday, November 22, 2012 at 10:02 | Permalink