Derenk

<

p> Turisztikai rovatunk eheti célpontja észak-magyarország falusi turizmusának fellegvára: Derenk. A kellemes kis falu a szlovák határtól másfél kilométerre terül el. Legkönnyebben Szögligetről vagy Aggtelekről közelíthető meg gyalogosan az országos kék jelzésen, vállalkozó szellemű - értsd:lusta - turisták azonban próbálkozhatnak a Szögligetről induló földúton autóval is.

Étkezési- és szálláslehetőségek: A falu jelenleg körülbelül két épületből áll. Ezek egyike lakóház, másika iskola, mindkettő az összedőlés határán van. Bár ha minden igaz, az elköltözött falusiak leszármazottai és állam bácsi felújításba kezdtek. A régi faluból megmaradt továbbá néhány későn termő almafa, és pár szilvának tűnő fa is. Mikor legutoljára arra jártam, a régi kutat már megtisztították, valami víz is csillog az alján. Ha egyszer iható lesz, nem kell a két legközelebbi faluból hozni a vizet.

Történet: A falu az 1930-as években néptelenedett el egyik percről a másikra, amikor is vitéz Nagybányai Horty Miklósunk elhatározta, hogy vadászni akar és erre Derenk falu tökéletesen alkalmas. Szó szót, intézkedés intézkedést követetta falusiakat elpaterolták jobbra-balra, Miklósunk pedig lőtte a szarvasokat “hűvös halomba”. Aztán rendszerek jöttek, mentek, mostanság újra van derenki búcsú, visszajárnak a leszármazottak, sőt felhúztak egy kis kápolnát is.

<

p>