Antikvár

Szerelmes brátim, abban ugye egyetértünk, hogy az emberi létezés csúcspontja az a könyvtárszoba, ami kellően meg van tömve könyvekkel - ún. szépirodalom, ún. sf és ún. kortárs irodalom egyaránt - fel van polcozva az égig, van benne kellemes bőrfotel és a ház egy csendes részén lokalizálódik, ahová el lehet menekülni a gyerekzsivaly és a mosogatás elől. Mivel ennek az álomnak a nagy része később is előállítható (gyerekzsivaly, mosogatás, bőrfotel) vagy semmi kilátás nincs rá (családi ház, munka, stb) ezért én a decens könyvtár összeállításával kezdtem a munkálkodást.
A könyvek beszerzésének alapvetően több módja van.
(1) Lehet például könyvesboltban venni, amiben az a jó, hogy az ember teljesen új könyvet kap, ami viszont rossz az eljárásban, hogy drága, nem mindent adnak ki újonnan. Aki tudja mikor adták ki utoljára A 22-es csapdáját vagy a Gépnarancsot, az tudja miről beszélek. Ráadásképpen az ezer sebből vérző könyvipar nem minden esetben fecsérli felesleges munkatársak foglalkoztatására a drága pénzt, így a fordítások nyelvi lektorálása, szövegek korrektúrája gyakorta elmarad. Így hullott ki annak idején a vásárolható könyvek sorából minden ami Szukits.
(2) Lehet antikváriumból beszerezni, ami azért jó, mert hosszas odaadó vadászattal be lehet szerezni az összes régi jó könyvet, csak pár hónap (év) utánajárásra van szükség. Ráadásképp az antikvár árak még mindig a bolt “újkönyv” árak alatt vannak, bár szépen kúsznak fel. A hardcore userek használhatnak online antikváriumokat is, így kicsit drágább lesz a könyv a szállítás miatt, nem kell polcok között turkálni, de meg lehet szerezni ezer éve kívánságlistán levő műveket. Ez a könyvek beszerzésének ajánlott módszere.
(3) Aztán lehet bárhol máshol könyvet szerezni. Zöldségespiacon, ócskapiacon, bolhapiacon, ilyen-olyan kipakolásokon, rokon padlásáról, stb. Bizonytalan beszerzési forrás, de többnyire bargain. Minden esetben kihasználandó!
(4) És végül lehet kölcsönkérni, elfelejteni visszaadni, ellopni, satöbbi. A könyveknek megvan a maga sorsa, ugye, miért ne fonjam össze a sajátommal. Ezt többnyire minden amatőr könyvtárépítő fellow megtette már, van aki letagadja, van aki nem. Egy dologra kell figyelni, mindig több könyv legyen “kölcsön” nálad, mint amit te adsz kölcsön!