P2p, plágium, még valami pébetűs szó

Sala kommentjét olvasva jutottak eszembe dolgok, az lentebb olvasható zagyvaléknak ez az oka. Helyesbítsen mind a négy olvasóm, ahol tud. Hátha megváltjuk a világot. ;)

 • p2p és zene/videó: Azt hiszem a p2p hálózatok virágzása (dc, slsk, torrent) és a más célra létrehozott “egyéb kategóriás” hálózatok fájmegosztásra történő újrafelhasználása (irc, usenet) arra mutat rá, hogy a régi üzleti modell nem működőképes. Az elmész a boltba, megveszed a korongot, lejátszod otthon módszer azért fuccsol be többek között, mert sokkal több korongra (videóra, stb) van rálátásod, mint ami a boltban elérhető. Példának okáért, ha az összes itthon is beszerezhető mp3mamat törölném, még mindig lenne mit hallgatnom egy darabig. Tudom, hogy létezik ebay és amazon.com, de ezek túl drágává teszik az egyébként sem olcsó zenét. A kulcsszó szerintem az egyébként sem olcsó. A zenész és a fogyasztó közt álló láncszemek - amikre a p2p párti sajtó olyan bombasztikus jelzőkkel szokott hivatkozni - jelentősen megemelik a zene árát. Mi fizetünk a jogvédelemért, a drm technológiák fejlesztéséért, a reklámokért és persze további olyan öltönyös emberek foglalkoztatásáért, akik a jó ég tudni mit csinálnak. Ez a pénz nem a zenészeknek megy legjobb tudomásom szerint - Főnök, ha tudsz, javíts nyugodtan. És utolsó érvként a szemét. Ismerjük a klasszikus viccet, kérem vissza a tandíjat, hülye maradt a gyerek. Valódi feedback lehetőség nincs a rendszerben, ha vacak a film, ha rossz a zene (drága szoftverről ne is beszéljünk), nyelsz egy nagyot és ennyi amit tehetsz.

A megoldás egy új rendszer kiépítése lehet. Az ITMS jó ötletnek tűnik, de nincs egyelőre itthon, az origo play pedig a leírások szerint bugos, ráadásul windows-os jogvédelem működik rajta, amit egyes rendszerek nem szeretnek. Kéne továbbá egy intelligens drm rendszer - ideális esetben: annyira olcsó zene, hogy ne fájjon mégegyszer megvenni - ami nem problémázik, ha gépet cserélsz, ha az mp3lejátszódon, ipododon, discmaneden akarod meghallgatni az általad megvett zenét.

-p2p és szoftver: Ezzel én is küzdök. A windowsom és az office-om legális, amíg egyetemista vagyok, mert állambácsi fizet érte. Ez ellen persze van hatalmas zúgolódás linuxos, unixos körökben, de valójában nem rossz megoldás. Az egységsugarú user nem feltétlenül fog új os-t megtanulni - pláne nem annyira “áltáthatót” mint néhány distro - ha egyszer windózon nőtt fel. Ha lesz tényleg használható desktop linux, bolondbiztos installerrel és emberi kezelőfelülettel, én leszek az első, aki kipróbálja. Már ha lesz mire felraknom. :) Egyéb szoftverek esetében pedig ki lehet váltani majdnem mindent free cuccokkal. A photoshop-gimp összehasonlítgatást hagynám, mert nyilvánvalóan nem egy súlycsoport a kettő, de home use-ra talán elég a gimp. Igyekszem beletanulni, hátha egyszer repülhet a ‘shop is. Macre ráadásul vannak használható lite appok is, amik kevesebb funkcionalitással bírnak, de működnek. Nem egy ilyen termék van most a gépemen. Ez megoldás lehet.

Egyéb ötletek: rendes tryout verziók (tegnap egy pdf nyomtató kellett volna winre, de amit szereztem, az 48-as betűkkel a szövegemre írta, hogy demó), globális fizetési rendszer (mint a paypal, csak működjön) és persze megreformált informatikai képzés.

-és végül plágium: Mostanában úgyis divatos téma a magyar blogoszférában. A plágium nem védhető. Wolf Gábor jókat ír a linkelt cikk kommentjei közt a kreatív folyamatokról, van is igaza, de onnantól, hogy a plágium elkövetője, tudja, hogy más anyagát vette egy az egyben át, és ezt nem jelzi, nincs hová védekeznie, nincs mentsége.

Ötlet féle: creative commons licencek. Vettem a fáradságot és odavasaltam az oldalra egy by-nc-sa matricát, ami azt követeli meg, hogy ha bárki felhasználja a munkámat, akkor írja oda, hogy tőlem idéz, ne használtassék fel üzleti célokra és az elkészülő munka ugyanilyen licenc alá tartozzon. Jó eséllyel senki nem fog idézni - hacsak ki nem derül, hogy megváltottam a magyar SF recepciót :D - de a kezdeményezés támogatását fontosnak tartom.

CategoriesUncategorized

6 Replies to “P2p, plágium, még valami pébetűs szó”

 1. húúúú, hosszúúú bejegyzés. akkor sorjában, de eltekintve a p betüktől (ugyanis nekem arról az jut eszembe, hogy a pic..ába, eltűnt az összes zeném ipod software update alkalmával) zene, film: van itthon kb 300 lemezem. ebből vagy 15-20 nem eredeti. nem vagyok gazdag csávó, de amikor a lemezeim nagy részét beszereztem, még nem volt elterjedt és ezért dárga volt a cd írás. azóta már minden gépben ott a cd/dvd pörkölő. ez kísértésbe viszi még a törvénytisztelő állampolgárt is. és hiába kerestem a hothouse flowers: home c albumát az összes honi lemezboltban, jó esetben legalább hallottak róla. és mivel a haverom nem akart megválni a saját példányától, ezért maradt a “rosszabbik” módszer. a cd/dvd árában természetesen meg kell fizetni az említett drm meg mittomén technológiákat, amik ugye azért vannak, hogy ne az olcsóbb beszerzést válaszd. a terjesztők és az öltönyös emberek haszna… hm, hát elmehetnek a sunyiba. barátom most végzett a könyvével, kiadót már talált. miután kijön a nyomdából a könyv kb 1400-ért adják oda a terjesztőnek. az kiviszi a bóóótba és hopp. 2800 lett az ára. ők is elmehetnek… imts, de jó lenne itthon… talán észbekapnának a terjesztők egy kissé szoftverek: a legalizálás terén ugye mi (mekegők) jelentős előnyt élvezünk. osx, iwork, iphoto, pdf mentés stb. a többiből, meg mint írod volt, léteznek free megoldások. (emellett a munkámhoz szükséges program másfél milla - és nem tudom helyettesíteni)

  én azt gondolom, hogy mi -értelmiségiek- valahogy próbáljunk meg szabályok közt élni. ne menjünk át a piros lámpánál (csak ha biztosan nem jön senki és nem lát a rendőr és nagyon sietünk), nem lőjünk védett madarakra (többire se, de ezekre főleg) és ne töltsünk le zenét, szoftvert (csak ha más lehetőség nincs)

  túl hosszű lett és már nem is emléxem, mit akartam leírni. no, erre enni kell.

 2. Szerencsére olcsó szoftveren dolgozom. :)

  Viszont az angol nyelvterületen sem könnyen megszerezhető képregénygyűjtemény a vinyón, a dropkick murphys bostoni ír punkfolk zenekar összegyűjtött művei, hogy a Gits különböző részeiről ne is beszéljek, ami kapható 1-es régiós dévédén. :(

  A cédé árában is fizetünk, a dévédéjében is, sőt volt arról is szó, hogy a netkapcsolat árába építenek bele valami ilyesmit. Persze ez már világnagy szégyen lenne, de valakinek eszébe jutott már.

  Addig egyszerű a dolgom, amíg van jó opensource cuccos. Os-em van (x86-ra kéne valami elfogadható alternatíva), szövegszerkesztőm van, és nem szorulok rá drága, kiválthatatlan programokra. És ha a kis appjaimat is megvehetném…

 3. Korog csinalta jol. Ajanlottam is a blogban(, mert jo anyag:). Honlapjukrol megrendelheted az uj albumukat (szerzoi kiadas, es nagyon igenyes az egesz, a booklet minden). Mindezt 1000 forintert. Nem kerul sokba. Es ez a penz a zeneszeke, nem a mondjuk a producer felesegenek a nercbundajanak egy reszlete lesz belole :)

 4. Korog: Jó ez az ezer huf per albumos megoldás, csak ehhez az infóhoz nem lehet hozzájutni weblapjukon. És persze preview sincsen, mindenféle minta nélkül pedig ritkán veszek zenét. Pedig ha reklámoznák ezt a megoldást és kezelető lenne a weblap = nem csak két mailto lenne rajta, jó ötlet lenne. Így viszont nem sok értelme van.

 5. Nos, megnyugtathatlak, működik a redszer. Kaptam az Artisjustól a tavalyi évre - mint társszerző és szövegíró (nyelvi lektor :) - ~10 ezer forintot, és ez mind az üres hanghordozók árába épített ZSéből :) Mert, tudod, mondtam, hogy kaptunk ilyen pénzt, csak közben kiderült, hogy ez fejenként illet mindenkit. Azt viszont, hogy az “öltönyösök” (valójában trúmetálos rokkerarcok) mennyit adnak el a mi hihhhetetlenül kelendő cédénkből az ország különböző helyein, nem nagyon áll módunkban kideríteni. Ugyebár, nem nagy céggel szerződtünk és mégcsak nem is kiadói, hanem csak terjesztői minőségben.

  Hogy mint felhasználó, hogy állok a dolgokhoz, neked, Kelt, inkább nem részletezem…

Comments are closed.