Vannak napok

Régebben linkeltem a wired Solving the mystery of Kryptos című cikkét. Akkoriban örültem is neki, mert tipikus wired-only hírnek tűnt, teljesen valószínűtlen lévén, hogy a magyar it-sajtó és/vagy az index felkapja. S lőn uborkaszezon, és ma este már az indexen köszön vissza egy kryptosos sztori Dan Brownnal nyakonöntve persze. A két cikk közt csak egy lényeges különbség van. Wiredék tudnak írni, indexékre ez nem mindig igaz.

Csak pár kedvencem:

A több ezer karakterből álló Kryptos iránt azt követően lángolt fel ismét az érdeklődés, hogy Dan Brown Da Vinci-kód című könyve borítóján állítólag rejtett utalás található a kódra.

A válasz persze egy google keresésre van. A Da Vinci kód hátsó borítóján van egy koordinátapár - a magyar kiadáson is rajta van - ami állítólag a Kryptos helyét határozza meg.

A művészt 1989-ben kérte fel a CIA akkori igazgatója, William Webster az alkotás elkészítésére. Sanborn az egyik kódfejtővel, Ed Scheidttal közösen tervezte meg a titkos szobrot.

Apróság: a szobor annyira nem titkos, hogy a cia honlapján is szerepel, pedig ha ők el akarnak valamit titkolni, akkor azt hiszem sikerül.

A Da Vinci-kód című könyv borítóján csak nemrégiben fedezték fel a rajongók a Kryptosra utaló jeleket.

A Wired cikk januári, lassan jön kelet felé az infó.

Kötözködésnek legyen elég ennyi. Akit érdekelnek a kódolt szobrok és még nem lelkendeztem tele a fejét/fülét/csetablakát a kryptossal, az olvassa el a wired cikkét.

CategoriesUncategorized