Megapixel, optikai zoom

Általánosság következik: a hwsw jegyzetei vagy nagyon jók vagy nagyon rosszak. A fél magyar webet bejárta például az aktuális ‘a google átveszi a világuralmat’ lázálmuk, na az kifejezetten szar volt, viszont Pollner Podcasting cikke, vagy a sakkprogramokról megjelent eszmefuttatás kifejezetten tetszett.

Ezt a mostanit meg nem tudom hová tenni. Eleve ambivalensek az iPodhoz fűződő érzéseim, túl sok luxuscikk-e vitában vettem részt ahhoz, hogy megváltozzon a véleményem (igen, az, hogyne lenne); de mégis Almáék gyártják, illene lelkesedni érte, legalábbis a bennem lakó kis zelóta szerint. Gondolkodtam első átfutásra, hogy meg se említem ezt a cikket: a mobilkommunikáció hidegen hagy, még a wap nagyszerűségét se láttam be; a digitális fotózást sem szeretem, semmi sem pótol egy jó analóg tükörreflexes gépet

Ezt a tükörreflexest persze manapság SLR-nek hívják, mert az ugye szebb. Mintha a Single Lens Reflex és a Tükörreflex közt lenne különbség, már azon túl, hogy a régi jó szakirodalom (Dulovits és társai) az utóbbi kifejezést használja. Persze van benne humorforrás is. Próbáljuk csak tükör előtt kimondani, hogy elővettem a szekrényből a Praktica/Zenith/Kive/Pentasix SLR-emet. Aztán mosolyogjunk.

a digitális zenevételezés pedig - azon túl, hogy leszedtem pár podcastot az iTMS-ből - nem túlzottan hat meg. A zene, amit megveszek, legyen csak cédén. Never trust the music, you can’t lift - parafrazálhatnánk Almáék reklámszlogenjét. Szóval csak egy dologba akadok bele a cikkel kapcsolatban:

Megapixeles, autofókuszos, optikai zoomos kamerák, gigabájtos tárhelyek — ilyen modellekkel a vezető gyártók év végére mind rendelkeznek majd, és itthon is elérhetőek lesznek.

Mert ezt olvasva elkapott a harci láz, nyúltam is a kisbaltáért. Mióta extra az optikai zoom? Úgy értem egy zoomobjektív vagy legyen optikai (nagyobb lencsék közti táv > távolabbi fókuszpont és vice versa) vagy ne legyen semmilyen. Felinterpolált képet a paint.exével is tudok gyártani, ha arról van szó. Azt hiszem ideje lenne elfelejteni a digitális zoom jellegű parasztvakításokat. Arról nem is beszélve, hogy az autofókusz manuális fókuszállítási lehetőség nélkül megint csak gyér opció. Jobb szeretem magam eldönteni, mi éles, mint a gépre bízni. Pedig a nikonom elég okos.

Rövidre zárva a témát, a fene se érti a helyzetet. Mintha a kütyümánia mögül hiányozna a hozzáértés, mintha koncepciózus lenne a cikk. Vajon kinek szól a cikk?

CategoriesUncategorized