NewtBook

Gyűjtöm az e-bookokat, mert csak jó lesz egyszer valamire a remek digitális szöveg, de mivel olvasásra nem használom őket - nagyrészt mert ott a papír a polcon - csak most szembesültem egy velük kapcsolatos remek problémával. Nevezetesen, hogy piszok nehéz olvasható módon felpakolni macről a rendelkezésemre álló bármelyik handheldre a txtket. Van a jornada, amit igyekszem nem használni, amióta egyszer már tönkrement a kezemben, és amihez egészen egyszerűen nincs ingyenes sync program. Az activesync-et nem írták meg macre, a következő szoft meg valami hatvan dollár. Ez az ötlet tehát kifújt. És van a Newton. A jornada leírása után - cirka öt perc - megpróbáltam konvertálni a txt-t Newton könyvvé. Magától értetődő volt, hogy a NewtonPress lesz a barátom, végülis ezt az Apple direkt ilyen célra adta ki, rossz nem lehet. Ugyanennyire magától értetődő az is, hogy a Classicra megírt NP legalábbis problematikusan fut OsX alatt. Használhatatlan. Ráadásképp a pécémet is ledermesztette a wintel gépekre írt verzió - igaz ott végül kidobott egy 2,2 megás potter.pkg-t.

Mert természetesen mi mást akarnék olvasni. Ahányszor ránézek a crt-n vicsorgó szövegre - 85 herz ide vagy oda - az élettől is elmegy a kedvem. Pedig ugye illene, meg érdekel a sztori is.

A méret mindaddig nem volt rémisztő, amíg utána nem néztem, mennyi a memória a Newt-ban, de összevetve a 2,5 mega teljes rendszermemóriával máris megváltozik az ember véleménye. A könyvet harmadolva viszont már kezelhető méretű fájlokat kapunk. A probléma félig megoldva.

Felraktam a bookot, elhencegtem vele Neuromancernek, elverettem magam monopolyban, mindezek után pedig ráébredtem, hogy addig nincs megoldva a newtonbook kérdése - ergo post sincs belőle - amíg nem vagyok képes pc nélkül végigcsinálni a műveletet. Címszavakban és linkekben így nézett ki a második forduló:

Ez utóbbi tulajdonképpen nem newton könyvet csinál, hanem egy szöveget saját olvasószoftverrel, ami ráadásul okosabb mint a newton book és kényelmesebb benne a lapozás. Ja és fut osX alatt classicban rendületlenül. Ezzel vége a mesének, megyek olvasni.