Régi anyagok: Kiálts farkast ajánló

Abból az apropóból, hogy zuhog az eső, anyám nem ment könyvtárba. Én meg kihasználtam az alkalmat, hogy 1, a kezébe nyomjam a Kiálts farkast! 2, hogy ide bepészteljem a rég halott revoluflymachine-ra írt rövid ajánlómat a könyvről. Újrahasznosítás van kérem.

Gáspár András: Kiálts farkast!, Két életem egy halálom

<

p> Őszintén megvallva hosszú évekig szemeztem különböző antikváriumokban különböző árakon a Kiálts farkasttal, de mindig sikerült lebeszélnem magam róla. Talán meg is érthető a reakció, aki olvasott Wayne Chapman-t, tudja mi a „köpenylobogási-faktor” és milyen sűrűségben káros. Szóval tartottam attól, hogy a dagályos stílust nem tudja levetkőzni a sci-fiben sem a szerző. Igaz ott volt próként az Ezüst félhold Blues című szórakozatató-irodalmi-termék. Szóval hosszas előtörténet után egyszer mégis úgy döntöttem, kell valami olvasmány hazafelé Debrecenből, illetőleg rongyos ez az élet, ha nincs kaland – plazma – térgörbület fedelű könyved. Megvettem, és látám, hogy ez jó.

A Kiálts farkasban sikerült azt megvalósítani, ami az Ezüst félholdból hiányzik, nevezetesen az olvasó nem hiszi el (pardon, én nem hittem el), hogy egy másik világban jár. Pedig mindkettő a megélt valóság apró módosításával játszik. Az Ezüst félholdban ez a török birodalom fennmaradása, ami ugyan nem kommersz, cserébe meglehetősen elidegeníti a zembert a történéstől. A Kiálts farkast és folytatása, a Két életem egy halálom, a múltbéli kapcsolók állítgatása helyett a jövőben játszódik valamikor a XXI. század végén, így az apró változások a mi jelenünkben kezdődtek el, következtek be. Fizikai felfedezések, mutációk, a mutációk lassú eltűnése és persze kapcsolat majd háború az idegenekkel. Mind ismert klisé, de eddig ismeretlen módon tálalva, hihetően. A hősök emberek. Vogel Zsigmond, a harcból hazatérő vállalkozó, Fellegh, a Fogyasztói Titkosszolgálat kémromantikus ügynöke és így tovább. A technika áldása nem csak az antigrav motorban nyilvánul meg, hanem abban is, hogy intelligensebb beszélő reklámokkal szemetelik tele a világot. És ha már technika tegyük hozzá, a kütyük és a technoblabla üdítően keveset szerepel. Hallunk őriás hajókról, térsűrítőkről, de ezeket nagyrészt ellensúlyozzák az ügyesen felhasznált Földhöz kötő elemek. Hiszen Vogel Caporalra gyújt rá a Ronsonjával – pirospontért kinek rémlik a Caporal a Rejtő regényekből – míg Paukerrel tárgyal egy Hanomagban.

Kicsit scifi, kicsit magyar, nagyon jó. Aki tudja, olvassa el.

CategoriesUncategorized

2 Replies to “Régi anyagok: Kiálts farkast ajánló”

  1. Az antikvarium.hu-n előjegyezhető, de még ennél is gyorsabb a bookline.hu. Ott speciel kiírt három pesti antikváriumot, ahol van is. Még arra is van lehetőséged, hogy kinézd a legközelebbit. :) http://www.bookline.hu/

  2. kéne. de az általam ismert antikváriumok (újpest…) nem árulnak sci-fit. vagy mit. help pls?

Comments are closed.