T-ölts le zenét

A vásárlás megtörtént. Előtte átolvastam a helpet és a fakkot, de egyik se informált, hogy milyen minőségű zenét adnak el, de legalább arról megnyugtattak, hogy a wma jobb mint az mp3, kisebb bitrátákon meg pláne. Aztán volt olyan is, hogy ha bankkártyával fizetek, akkor 250 forint egy dal, ha emeltdíjas sms-sel, akkor 500, de még ezen is sikerült felülemelkedni (a hivatalosan fizetésre alkalmatlan Visa Electron kártya jól vizsgázott). Mint ahogy azon is, hogy a Világzene szekció legújabb darabja Ian Van Dahl, akiről van ismertető is Az új dance-szenzáció címen.

A fizetés, az sms-es meglepetéstől eltekintve, zökkenőmentesen zajlott, a letöltés gyors volt, most éppen a winxp asztalomon figyel a dal. Az iTunes nem tudta megnyitni, a vlc szintén megadta magát, a win media player pedig a szám láttán rögtön updatelni kezdte magát. Zenebolt - vásárló 1 : 0

Update #1 Akvirálta a licencet a t-online zeneboltból a media player és már szól is a zene. 160 kilobites wma, tisztességes hangminőséggel. A következő feladat a szám kiírása cédére (kétszer vagyok rá jogosult, meghallgatni viszont akárhányszor) és leripelni. Már ha nincsenek további trükkök.

Update #2 Mediaplayerből - honnan máshonnan - ki lehet írni korongra a zenét és örülni neki. Rendel a lemezhez infót, miegymást, aminek eredményeként az iTunes már le is szedte, hogy a Led Zeppelin Black dog-ját hallgatom. Something’s not kosher.

Update #3 Felraktam egy winampot, hátha az okosabb, de a Black dog maradt. Párhuzamosan megpróbáltam hozzájutni a zenémhez a Macen, mégis csak az a gépem, de semmi siker. Lenne wmp for mac, de a lehetséges öt csillagból kettőt kapott a versiontrackeren.

Összbenyomás: Jó is lehetne ez, csak az egyszerűség meg az ease of use…

Update (2006. május 30.):

A mese azóta annyival bővült, hogy megszűnt a Windows Media Player for Mac - ami eddig se játszotta le a Windows DRM-et - fejlesztése, helyette a Microsoft egy Quicktime “plugint”, a Flip4Mac WMV-t ajánlja. Ezzel a wmv fájlok lejátszhatóvá válnak QT-ban, kivétel a DRM-mel védettek persze.

Valószínűtlen, hogy ha a saját szoftverébe nem építette bele a saját DRM megoldásának támogatását a Microsoft, akkor egy harmadik fél által gyártott szoftverrel ezt megtenné. Maradtunk, ahol a part szakad.