egyetemielet.unideb

Időről-időre hozzájutok egy Egyetemi Élethez

Link nincs. A lap fél éve egy logóval és egy felújítás alatt felirattal üzemel. Megbízható források szerint az aktuális lapot és archívumot megjelenítő oldalt web 7.62-es technológiákkal készítik majd el. Egyszer.

és ezekre a napokra garantált a vörös köd leszállta. Azóta meg különösen igaz ez, amióta SF kritikákat is közöl a lap (és nem csak a dékánia közleményeit és diákköltők műveit). Jelen számban Banks Emlékezz Phlebasra regénye kerül terítékre. Olvastam; szeretem, mert Banks; és ha jól emlékszem egy szót sem írtam róla, mert elkerülhetetlen a Játékmesterrel való összevetés. Egy ilyen összevetésből a Phlebas nem kerülhet ki győztesen, már csak azért sem, mert ez a Kultúra regények legelső példája, míg a Játékmester talán a legnépszerűbb.

Zárójelben jegyezném meg, hogy engem is meglepett, hogy csak egy év van a két regény közt. Meg hogy a magyarul megjelentek közül a Sötét háttér előtt a legfiatallabb.

A kolega viszont megengedi magának ezt az (irreleváns) összehasonlítást:

“Lehet, hogy Banks is egykötetes író? Megvolt a Játékmester, azután már csak úgy ír hozzá pár dologot?”

Pedig nem nehéz Banks-ről írni, a regényéről/regényeiről sem, csak keresni kell egy bibliográfiát és megnézni mit ír róla a wikipédia. És akkor történetmesélés és a fordítás szidása helyett lehet valami ismertetőt írni. Zsurnalizmus, kolega, semmi több.

CategoriesUncategorized