Batman: Haegymódvanrámégis

Bruce Wayne-t Kínában Pingpong Ticsung láma kiképzi nindzsává, akiknek fő fegyvere az eldobásra robbanó puskapor és a kard. A képzésben segít Obi Van Kenobi fiatalkori énje azzal, hogy időnként megveri és buddhista idézeteskönyvekből idéz neki jégen állva (mint Mátyás, a király). És a film még csak kezdődik. Esküszöm sose hittem, hogy bármi üresebb és frázispuffogtatóbb lehet mint a Mátrix.

Update: Úgyis megkapom majd Neurótól, hogy mennyi szar filmet nézek, essen pár jó szó is a filmről.

  • Gotham - Amit el lehet mondani a Perdido pályaudvar végállomásról vagy a Transmetropolitanról, hogy a város fontos/meghatározó szereplője a műveknek, az a Batman kezdődikre is igaz. A vonatjelenetekben (család utazik a régi Gotham-ben, Batman harcol a vonaton) olyan kontraszt van a régi virágzó és az új lassan rohadó város közt, hogy öröm nézni. Furcsa, hogy a film sokkal primitívebb szimbólumokkal sokkal többet játszik, míg az ennyire erőseket csak meg-megvillantja.
  • Alfred és Gordon - Remekül eltalált mellékszereplők. Kicsit sablonosak, de egy képregényfilmtől nem feltétlenül a nagyon erős egyéni jellemek ábrázolását várom; viszont hitelesek. Sajnálatos, hogy a pocsék történet (Gothamnek bűnhődnie kell, ugyan már) és a kimondottan igénytelen főgonosz emeli ki őket. Egy jó filmben is megállnák a helyüket.
  • Intertextuális játék - Na az az az elem, amit nem hiszem, hogy direkt építettek a filmbe, de ettől még rendkívül szórakoztató lehet. Olyan apróságok, mint miért néz ki Gordon hadnagy úgy mint druszája, Gordon Freeman; hogy vált át a film Hét év Tibetben-ből Mátrix 2-vé és mely filmekben szerepelt már felszereléssel ellátó zugfeltaláló (hint: minden James Bond ;) ).

Ezektől persze nem lesz jó film, de a városos szállal például el lehetne indulni valamerre. Ha elkezdem írni a Transmetró esszét, legalább egy lábjegyzetet kap.

CategoriesUncategorized