Enciklopédia képek nélkül

Mint minden tisztességes netlakó, én is szeretem a wikipédiát. Közösségi, tudás megosztásra épül és hatalmas, tartalmaz mindent, ami az új, emberi web étoszában benne van.
Mostanában viszont egyre gyakrabban találok benne olyan szócikkeket, amihez nincs kép, nincs ábra, hiányzik mindenféle szemléltetés. Nem kell nagy dolgokra gondolni. Múltkor találtam például a kzamm.com-on egy írást egy Euroringes autósbuliról, és benne gondosan elhelyezve egy wiki linket valami Toyotáról. Kattintottam is, mert nem lévén autóbuzi, nem tudtam hová tenni a típust, de kép nem volt, a motorról és a modellszámozásról szóló írás viszont nem érdekelt. Ma ugyanott egy Ferraris kép alatt jött szembe a piros cetli: a kép jogállása nem tisztázott, hét napon belül töröljük.

Érthető a wikipédisták hozzáállása persze. Teljesen copyleft tartalmat akarnak előállítani, a fair use kevés nekik. Kérdés, hogy nem sérül-e ezzel az enciklopédia tartalma.

Ha már wikipédia, megnéztem, fent van-e még az általam feltöltött OS X szócikkhez készült screenshot. Megnyugtatott, hogy nem törölték, annak ellenére, hogy a kép feltöltése előtt írt levélre - ugyan srácok, mondjatok már le a képernyőképhez fűződő jogaitokról - az Apple azóta se válaszolt. Utóbbi persze nem lep meg, ők nem élnek álomvilágban.

CategoriesUncategorized