És még azt szeretem… (William Gibson)

Nem ufó, nem kézigránát, nem tviszter, hanem számológép. Úgy kapcsolódik William Gibsonhoz, hogy a Trendvadászban olvastam először a Curtáról. Nem játszott központi szerepet, épp csak megemlítették, színezte a történetet. Így járt még különben a ZX Spectrum is, de arról történetesen tudtam, hogy létezik. Ma este jött el az ideje, hogy üres időmben beüssem a gugliba a Curta keresőszót, és meglepődjek. Gibsonról érdemes tudni - feltételezve, hogy van aki nem olvasta legalább a Neurománcot - hogy nagyon könnyen elképzelhető, hiteles világot alkot műveiben, de azért azt nem vártam el, hogy a Curta legendástól igaz legyen.

De az utolsó szóig hiteles a “háttér”. Tényeleg egy Curt Herzstark nevű zsidó finommechanikus/mérnök tervezte, tényleg a buchenwaldi koncentrációs táborban (később a Gustloff Művekben) készültek a tervek és tényleg nem gazdagodott meg belőle a háború után. A gépnek viszont még ma is komoly rajongótábora van, az ebay-en csillagászati összegekért kelnek el az első szériás és a különleges darabok, de az eredeti Curta gyártmányokért is megadnak 150-200 ezer forintokat. És ami meglepett, jelent meg róla jó magyar nyelvű cikk is a sulinet.hu-n.

és mindez persze úgy lényegtelen, ahogy van sftörténeti és irodalmi szempontból, de néha ki kell engedni levegőzni a belső geeket

Update: Neuromancer volt olyan jó és javított. A könyvben nem Spectrum volt, hanem csak ZX81. És a Curtákat megemlíti Gibson a köszönetnyilvánításban is. Ennyit a nagy meglepődésemről.

CategoriesUncategorized

4 Replies to “És még azt szeretem… (William Gibson)”

  1. Wow, it’s very neat that you have the picture of the first pocket calculator in your blog. I read the article about it in Scientific American some time ago and I was gladly amazed about the beauty of the machine.

    Sorry to post in English I wish I could actually read your log. Very Cool!!

  2. Thanks. The post was about the major coolness of the Curta and its tiny role in the plot of Pattern recognition, a novel by William Gibson.

  3. nahát, ezek szerint lett egy olvasód kizárólag azért, mert beraktál egy képet a curtáról. stíl.

    amúgy az a mondás jutott eszembe erről (a civ4-ben idézik valakitől, az elektromosság felfedezése körülről), hogy “we will make electricity so cheap, that only the rich will be able to afford to burn candles”. amúgy Leonard Nimoy olvassa fel az idézetet a játékban, hogy adjak én is kicsit a szubkultúrának.

  4. Ne is mondd, majdnem töröltem csuklóból, hogy szpem. Aztán örültem, hogy nem ez történt. :D

    És ha már úgyis offtopik, akkor a védegylet meg a paksi erőmű kapcsán vizionálta valaki, hogy annyira drága lesz az áram, hogy gyertya mellett fog netezni. Pedig ez a kiszólás már vicc korában is rossz volt.

Comments are closed.