Ez itt a kérdés

Az indie újságíráshoz (ésvagy kommunikációhoz) elválaszthatatlanul hozzá tartozik a kommunista retorika, vagy csak így alakult ki, és még senkinek nem jutott eszébe, hogy lehet máshogy is?

CategoriesUncategorized

7 Replies to “Ez itt a kérdés”

 1. hátpedig…szerintem kézenfekvő. nem a marxizmus a legteljesebb rendszerkritika ma is (konkrét cselekvési terv nélkül, pe’)? amúgy ilyet ne mondjunk már mégse, hogy *marxista-leninista. ilyet csak a marxista-leninisták mondtak, anno. akik legfőbb jellegzetessége a marxizmustól való elhajlások folytonos görcsös magyarázgatása. van nekem itt a jobbomon egy Társadalmi Szemle ‘52-bül, trust me.

 2. véb: Még ha nem marxista-leninistázzuk is le őket, mert politikailag áramvonalasak vagyunk - belegondolva a komcsizás se volt illő, de valahogy csak meg kell nevezni - akkor is érdemes elgondolkodni, hogy lehet-e az adott híreket máshogy kommunikálni. Tipikusan az indymedia híreivel szoktam úgy lenni, hogy akár igaza is lehet a szerzőnek, de ha csak így tudja megfogalmazni a kis mondandóját, akkor cikkírás előtt számoljon százig. A gondolkodásbeli sarkosság és a verbális agresszió nem hasznos, ha az ember meggyőzni akar.

 3. jajaja. engem is teljesen meglepett, hogy mostanság a marxista-leninista srácok nevezik magukat függetlennek. rémisztőnek tartom.

 4. (a nem annyira rejtett dicséretet nem annyira lereagálva :) {tudom, nincs ilyen szó, két rosszpont})

  Szerintem tisztázzuk, hogy mit nevezünk marxizmus-leninizmusnak. Azt, amit Marx és Lenin műveiből leszűrhetünk, vagy a létező szocializmust, ami marxizmus-leninizmusnak nevezte magát. Úgy érzem, te az előbbiről írod - teljes joggal - hogy nem az, amiről beszélek; én pedig fejtegetem, hogy az utóbbi retorikája és a mostani független sajtó nyelvezete-kommunikációja közt milyen hasonlóságokat vélek felfedezni. (Najó fejtegeti a fene, fennakadtam rajta.)

  Eisenstein felemlegetése azt a történelmi anekdotát juttatta eszembe, hogy a film elkészültével csak annyi kommentárja volt a Téli Palota gondnokának az egész felhajtáshoz, hogy ‘előző alkalommal kevesebb kárral járt’. Ugyanaz lilában, mint a te példád.

  Hirtelen ennyi. Igyekszem gondolkodni egy alkalmas jelzős szerkezeten a komcsi/ML helyett.

 5. nahát, micsoda korrekt zárójelhasználat:) amúgy akkor elnézést a szembedicsérésért, fogd fel úgy, hogy sérelemképp kénytelenítettem jelenteni:) (utóbbi kifejezést amúgy A nyilvánvaló nő c. könyvből loptam, ezekkel a szavakkal jelentettek fel benne egy nyilvánosházat).

  ML: a megkülönböztetésed egészen pontos, a kommentemben majdnem magam is leírtam a létező szocializmus kifejezést, csak már nem akartam tovább csapongani. eredetileg moshi “marxista-leninista srácok” fordulatán akadtam fönn, oszt persze jól összemostam a kettőt. viszont ML srác ma semelyik értelmezés szerint sem létezhet, na:)

  Eisenstein: igazság szerint én is így hallottam a sztorit, csak kicsit kiszíneztem, mert így viccesebbnek találtam. reméltem, hogy más nem látta azt a műsort a Spektrumon (asszem ott hallottam). jól beszoptam, a kis hatásvadász köcsög, aki vagyok :(

 6. Eisenstein: Hulljék le a lepel, én meg valami kocsmában hallottam beszélgetve, hogy valaki látta a spektrumon… De ha már anekdota és mellékszál, akkor azt viszont saját szemmel olvastam, hogy azt a fotót, amin a vöröskatona lehúzza a Reichstagról a náci zászlót és felhúzza a szovjetet, kétszer kellett megcsinálni, mert az előhívott képen nem egy óra volt a katona kezén.

 7. nem azért nem ml-ázzuk őket, mert áramvonalasak vagyunk, hanem mert hülyeség. és ehhez túl jó ez a blog, ha még nem mondtam volna:)

  amúgy meg “San Carlosról” (Marxról) szerintem mindenki, aki olvasott tőle vmit, kénytelen elismerni legalább azt, hogy igen figyelemre méltó gondolatokat írt le, “pártállástól” függetlenül. csak az igazságra törekvő gondolkodás iránti tiszteletből, még ha talán nincsenek is érvényes “nagy gondolatok” ma már. persze leninéknek már viszonylag kevés köze volt marxhoz, a marxizmus sokkal inkább azzal foglalkozik, hogy mi van, mint hogy mi lesz. marx sehol sem írt politikai puccs útján megszerzett “bolsevik” hatalomról. a nagy okt. szoc. forr. idején állítólag kevesebb ember halt meg, mint a róla készült Eisenstein-film forgatásán. ja és - szintén állítólag - a “forradalom” idején zavartalanul közlekedett a villamos Szentpéterváron.

Comments are closed.