Hype

A Web2.0-s álomvilág legnehezebben elviselhető tulajdonsága, hogy folyamatos hájp megy valami mellett. Egy darabig elviselem, aztán kezd terhemre lenni a folyamatos ujjongás és kötelező hula-hula, végül rá se bírok nézni a (különben jó) termékekre. A Firefox-szal ezt az utat már régen bejártam, azzal az enyhítéssel, hogy találtam helyette Gecko motoros böngészőt, ami ráadásul natív is. De azért vannak Ffoxos marhaságok, amire felkapom a fejemet. Ilyen volt a ‘Too cool for IE’ hiszti múltkor (istenkém, a beszéljükmacen még kint van), és most ilyen az Exporer Destroyer. Nettó parasztság aktivisták részére.

(via download squad)

CategoriesUncategorized

6 Replies to “Hype”

 1. A szép a dologban, hogy végül mindig kiderül, hogy nevezett aktivpistáknak nem is az IE-vel van csak bajuk, hanem kompletten a Trident motorral.

  Merthogy én pl Maxthont használok, ami az IE motorját a Tridentet használja (tudja a Geckot is megjelenítésre), de az aktívakat ez nem érdekli. Tök mindegy, hogy alapban van popup blokkoló meg minden egyéb nyalánkság, amik alapból a FF-ben nincsenek benne, mellékes, szart használok. Utálom a hájpot dettó.

 2. Ez az alapból nincs benne a Firefoxban azért egy olyan érv, ami kicsit öv alatti, mert a Ffx felvállaltan nem tartalmaz semmi extrát, a júzerre bízza, hogy feldíszítse magának. A másik, hogy lehet utálni az IE-t a biztonsági problémái miatt meg a funkciószergénysége (pl tabok, több keresőmotor) miatt is. (Meg mert a windows része, de akinek ez nagyon fáj az talál magának más os-t)

  Ettől függetlenül ki milyen brózert, csetprogramot, ofiszt, videólejátszót használ, legyen azzal boldog és ne próbálja rákényszeríteni a többiekre a választását.

 3. Szerintem is egyetértünk a lényegben. Meg különben úgyis arról szól - amit nálam lényegsen hozzáértőbbek ezerszer leírtak - hogy a dizájner magát égeti, ha egy ilyen csíkot kitesz ahelyett, hogy behekkelné az oldalt minden böngésző alá, ahogy illik.

  Más kérdés, hogy a másfajta kis szalagok is tudnak zavarni. Például a szintén sarokban trónoló, make poverty history, viselj te is plasztik karláncot jellegűek. Ez viszont tényleg off.

 4. Nagyjából annyira öv alatti, mint jótékonyan elfeledkezni arról, hogy az SP2 már magával hozza a popup blokkolást (az említett oldal egyik érve is ennek hiánya), már van kiegészítés ami a tabokat is meghozza, a különféle keresők toolbarjairól nem is beszélve, és általában is sok kiegészítővel díszíthető (funkcionálisan), csakúgy, mint a FF.

  Ugyanilyen öv alatti nem megkülönböztetni az IE-t és más Trident alapú böngészőt, holott a user agent alapján megtehető többnyire.

  Kicsit öv alatti arról is megfeledkezni, hogy az extrák ráaggatásával (pluginek, extensionok) instabillá is válhat a bizonyos hájpolt böngésző.

  Én amúgy egyszerűen elkerülöm az ilyen sárgacsíkos oldalakat, mert tapasztalatom szerint többnyire más téren is hasonlatos gondolatiságot jelenítenek meg. A kevés kivételnél meg a tartalomszűrővel kifogom a sárgaságot. Sokak járnak el hasonlóan, úgyhogy lehet nem is éri annyira meg a csíkozás.

  Ezzel szemben viszont szívesen olvasom funkciók, pluginok hajcihőmentes leírását, függetlenül attól, hogy melyik böngészőről van szó.

  Mindezzel együtt alapvetően egyetértünk. Hülyeség ez a hájp (akár enyhébb formáiban is), én sem mondom a FF-ról, hogy rossz, mert nem az, pusztán annyit, hogy az én igényeimnek nem a megfelelő. És mindenki használja azt, amit szeret (s ne feltélen azt, amit a barátja, szomszédja s főleg ne pusztán ezért vagy egy sárga csík miatt vagy az esetleges csurranó dollárok miatt).

Comments are closed.