Kánon, inszájder

Science fiction kánont fogok gyártani az este hátralevő részében. Kevéssé bulvárosan megfogalmazva, kiadták oktatástechnikán, hogy a választott témájában (az enyém az utolsó érettségi tétel: ‘Az irodalom határterületei’) faliképet kell készíteni. Oktatási segédanyag, vizuális emlékezet miegymás. Tipródok nagyban, ki-mi kerüljön rá (honnan ássak nagy képet róla?), mi nem fontos. Nem annyira könnyű eldönteni, olyan ez mint a sf definíciója.

A délutánt a fentieken való agyalás helyett két írással és az általuk generált hozzászólásokkal vertem el. Mindkettő kritika és mindkettő kommentjeiben olyan inszájderkedések vannak, amit én sajnos nem tudok hozni. A Té olvasó a linkeken érheti el ezért őket. :)

(via avman)

Update: Mert a linkeket sikerült elszúrni. És akkor hamár-akkor elven még egy link: interjú László Zoltánnal, a Hiperballada szerzőjével, amiben a Gibson és Gáspár András párhuzamokról is szó esik.

CategoriesUncategorized

4 Replies to “Kánon, inszájder”

  1. a kánonnak van valami koze a kanonizalashoz?

    ez a modszer a nyelveszetben talan olyan, mint a fizikaban a mertekegysegek alapjan kikovetkeztetni az egyenletek helyes alakjat :)

  2. Igen van. Kánon - zsinórmérték jelentésű, asszem görög szóból képződik a kanonizálás.

    Irodalmi kánon alatt az értékesnek elfogadott művek és a ‘helyes’ olvasatok összességét értjük. Az benne a poén, hogy irodalmi kánonból nem egy van.

  3. ez olyan, olyan aranyos, hogy az irodalom határterületei. kedves gesztus, köszönjük, Teri néni.

  4. véb: Nézzük más nézőpontból - tudom mindig ezzel jövök - eljutott odáig az OM, hogy irodalomtanítást nem lehet elképzelni populáris irodalom nélkül. Mert azt olvassák az emberek, a Fanni hagyományait pedig nem. Kis lépés egy embernek…

Comments are closed.