Szerzői jog, drm

most kéne valami bombasztikus cím. Olyasmire gondoltam, hogy Proart akció a blogoszférában, nincs tankönyv linuxosoknak

Két érdekesség jött velem szembe az elmúlt napokban. Az első a Winnerizer blog seggberúgtak című postja volt, ami arról tudósít, hogy a Proart levetette a blogon talált jogsértő tartalmakat (rádióblogot) az íróval. Az eljárás megfelelő mennyiségű jogi csinnadrattával, jogszabályok idézésével (Elker törvény), Mr.a megkeresésével zajlott. Az ügynek a zenék és a lejátszó levétele vetett véget. Az ügy pikantériája, hogy egyrészt ez volt az első ilyen jellegű akció mind a freeblog, mind a magyar blogoszféra irányába, másrészt, hogy a zenék nem a freeblog szerverén voltak, hanem egy ultrawebes tárhelyen. Utóbbi problémát a Proart egy huszárvágással oldotta meg:

“A más tárhely szolgáltató (pl. uw) szerverén tárolt jogsértő tartalom az Önök által biztosított felületen jelenik meg, ezért levelezünk Önökkel.”

Hogy a blogol.hu-sok és blog.tv2.hu-sok se nyugodjanak meg; ‘Szemlézi-e a Proart Szövetség a magyar blogvilágot vagy csupán keresők alapján tájékozódnak?’ kérdésemre egyértelmű választ nem kaptam a Proarttól, csupán annyit:

“Tekintettel arra, hogy a blogok térhódítása újabb és újabb kérdéseket vet fel, kérem türelmét az Ön által feltett kérdéseket illetően.”

Ismerve a rádióblogok népszerűségét, könnyen elképzelhetőnek tartom, hogy hamarosan újabb levelekkel jelentkezik a Szövetség.

A második érdekesség viszonylag bagatel a szerzői jogvédőkhöz képest, de továbbgondolásra az is érdemes. A techbázis Ingyenes tankönyv egyetemistáknak cikkén keresztül

amiben azért szerepel, hogy az illegális tankönyv- és jegyzetmásolást a digitális kiadások esetében DRM rendszerrel akarják kiszűrni

jutottam el a Kempelen Farkas HIK Digitális könyvtárába. A könyvtár azzal ijesztett meg, hogy a gyakran ismételt kérdések első pontja a microsoft Reader (.lit) könyvek megnyitásának problematikájával foglalkozik. A könyvek közt böngészve megnyugodtam, a szövegek .doc és pdf formátumban is letölthetőek. Ettől függetlenül elgondolkodtató, hogy érdemes-e bezárni egy nem cross-platform, drm-elhető formátumba a könyveket, vagy szakítani kellene a magyar felsőoktatás microsoft-barátságával és keresni keresni egy használható formátumot. Kicsit tartok a jövő évi jóvilágtól.

Nem lévén szemforgató, hozzáteszem gyorsan, hogy a .lit persze nem hivatalos, jogsértő úton konvertálható, így linux, unix, osx rendszereken is olvasható, de nem a konvertálgatás a cél, azt hiszem.

Update: mert a HIK linkje csak kimaradt.

4 Replies to “Szerzői jog, drm”

  1. Nem tudom ugyanarra gondolunk-e, de a HIK-esek a legutóbbi ingyen tankönyv pályázatban docbook formátumot vártak el.

    Alighanem abból kovertálnak mindenhova tovább.

  2. Úgy történhet a konvertálás, ahogy mondod. Ez annyiban megnyugtató, hogy amíg konverterük van, bármit tudnak támogatni. Kösz a kiegészítést.

    Az, hogy a .doc és .lit formátumokkal viszont továbbra sem vagyok kibékülve pedig innentől magánügy. :)

  3. kelt, tudom, h nem szereted a mozgalmárságot, de ha esetleg partnert keresnél a proart irodájának petárdával, tojással, molotovval satöbbivel való megostromlásához, én benne vagyok:) és ez a név, hogy proart, ez hihetetlenül bicskanyitogató. bár biztos a professional rövidítéséről van szó… kurvaistenbasszamegezeketanyjukhátán

  4. Egyelőre a polgári ellenállást gyakorlom. Itthon beszerezhetetlen zenéket és becsületes úton beszerzett folkokat hallgatok. Aztán ha eldurvul a dolog, akkor van elrakva pár törékeny üvegem és egy marmonkannám. :)

    Azt is akartam írni, hogy nem fogyasztom az Együtt a zenéért zenekarait, de úgy tűnik mostanában csatlakozott vagy két vállalható csapat is.

Comments are closed.