A karácsonyi ebook esete

Örömmel láttam a Delta Vision kiadó oldalán, hogy karácsonyi ajándékként ingyenesen letölthetővé tettek egy olyan könyvet pdfben, amivel már különben is régóta szemeztem. És bár az akció magában szemlélve komoly jófejség, én mégis fanyalogni fogok most.

A kötet - nevezzük nevén Kleinheinz Csilla Város két fül között című novelláskötete - egyelőre arra ébresztett rá, hogy az internetes jelenlét kemény feladat tud lenni. Letöltés után ugyanis szétnéztem az egyszerzős, “kötelező program” jellegű blogon, és megpróbáltam megtalálni a kategóriákba fulladó webboltban a Város két fül között árát. Az utóbbi tevékenység során csak vagy hatszor találkoztam a GYIK rovattal, mert üres kategória esetén ez szerepel valamiféle figyelmeztető szöveg - pl. ‘A kategória jelenleg üres’ - helyett.

A ha már ingyen regényt kaptam, mégse írok rosszat reflex munkált bennem tovább, nekiláttam kinyomtatni - nem szeretek képernyőn körülbelül b5-ös oldalra tördelt szöveget olvasni - az első novellát. Itt jött a második - és örök - tanulság, hogy nincs ingyen ebéd, a pdfben ott figyelt a copy és a print védelem is.

Az igazán vicces csak az, hogy a régebbi pdf védelmet körülbelül egy perc egy megfelelő pécével kinyitni. Az újabb verzió állítólag kemény dió, de a Város a régivel volt védve.

Úgy éreztem magam mint a mesebeli király. Kaptam is ajándékot, nem is. Pedig tényleg egy fejezet kellett volna, hogy eldöntsem fussak-e a könyvesboltba, vagy ráér sétálva menni.

Így végül nem is sétálok, ráér majd ha arrafelé járok. Megvár. Addig pedig linkelem a Delta vision megfelelő oldalát, mert a gesztus ennyit mindenképpen megérdemel. És mert a pdf második oldalán ott a figyelmeztetés:

“E dokumentumnak, vagy részletének nyomtatott formában történõ rögzítése, illetve akár ingyenes, akár ellenérték fejében történõ közzététele, sokszorosítása és terjesztése tilos. A tilalom kiterjed a más honlapon történõ közzétételre is. A kiadóra mutató weboldalhivatkozás (link) elhelyezéséhez külön engedély nem szükséges.”

CategoriesUncategorized