Anime - inherens értékek?

A túlzott hájptól még akkor is beteg tudok lenni, ha valami általam kedveltet emelnek a lelkes rajongók piedesztálra. Most épp az anime rajongókba vetett hitem - volt vajon valaha? - rendült meg egy sg.hu cikk kapcsán.

Az írás egyébiránt A vándorló palota (Howl’s moving castle) kritikája próbál lenni, de egy kiadós szereptévesztéssel indít, és indításként egy laza oldalban lesajnálja a nyugati filmipart úgy nagy általánosságban. Annyi érzelem van ebben az első oldalban, hogy azzal száz számnyi Románát meg lehetne tölteni, olyan fokon forrnak az érzelmek, hogy nem is hiányzik a cikk végéről az ‘a szerző fanboy’ kitétel. Nem elvakult rajongó úgysem beszél az “ignorálás életfogytig kiszabott büntetését töltő” animéről, ugye.

Eleget rugdostam szerencsétlent, azt hiszem. Lassan ideje megfogalmazni a kételyeimet. Nem hiszem ugyanis, hogy az, hogy egy mű anime (némafilm, film noir, opera, a sor bővíthető) önmagában értéket képviselne. Időszerű lenne talán elkülöníteni az igényes szórakoztatást (nekem ezt jelentik Miyazaki Hayao filmjei), az úgynevezett művészetet (sokan nem szerették de az Innocence szerintem ide tartozik) és az abszolút tucatműveket. És ez utóbbi kategóriát nem hájpolni, nem bizonygatni a kategória bármely elemének felsőbbrendűségét, lenyugodni kicsit.

Elsősorban nem hatalmas fanbázisra van ugyanis szükség, hanem vetített filmekre

a Ghost in the shell szinkronnal ment a köztévében, kábelen elérhető az A+ csatorna, animét ad a CoolTV is; a Titanicon bemutatták az Innocence-t és a Steamboy-t; moziban vetítették a Chihirót és most megy a Vándorló kastély, panaszra semmi ok

és ezeknek a recepciójára. A lelkes ajánlók mellett kritikára - egynémely írásokról szó esett ebben a postban, a kommentek közt pedig ott a link két mintaszerű Sekigahara írásra - a ‘neked melyik a kedvenced’ jellegű beszélgetések mellett tanulmányokra. Alakítani a kánont az adott határokon belül, nem csak elszenvedni annak a meglétét.

Mert szívesebben olvasnék írást a Cowboy Bebop sf, western és anime előképeiről, motívumairól, és a benne található újraértelmezett közhelyekről (úgy általában az egész space western téma), mint akár ezer fórumtopikot arról, mekkora jó az a sorozat. Ugyanez igaz a GitS-re, a Lain-re, a Jin Roh-ra, és így tovább.

CategoriesUncategorized