Drót nélkül Debrecenben

Pár éve nagy hír volt itt Debrecenben, hogy ingyenes drótnélküli (vájtfülűeknek: wifi) internet hozzáférési pontot adtak át a város kellős közepén a Kossuth téren. Mivel többet azóta se hallottam erről a különben rendkívül helyénvaló lépésről, kimentem megnézni.

Ha romantikát akarnék gyártani a témához, akkor mindenképpen parafrazálnám a Kispált, hogy ‘én és a laptopom vagyunk az utolsó hősei a világnak’ vagy idézném Fred Astaire-t “they told Marconi, wireless was a phoney”. Nem hinném, hogy szükség van rá.

Az egyetemen nyitottam ki először a laptopot, fent a harmadikon, az irodalmi könyvtár előtt. Azonnal bejelentkezett egy WDISK nevű hálózat teljes sávszéllel, hihetetlen jelerősséggel és nyitottan. Frissítettem a feedjeim, írtam pár levelet, és elindultam a plázába reggelizni (esetleg a napszak szerint ebédelni).

Az rémlett, hogy a hotspotter szerint van fizetős csatlakozási pont, de reménykedtem valami falon túllógó ingyenes hálóban is. A földszint nem okozott csalódást, mert a T-Online üzlettel szemben lévő padon rögtön két AP-t is elért a gépem. Az első a borzalmas jelerősséggel üzemelő (erről később) tékom accesspoint volt, a második egy fantáziadús default becenevű. Utóbbi nyitott és ingyenes, de nem esküdnék meg rá, hogy holnap is ott lesz, hacsak nem nagyon amatőr a rendszergazdájuk.
Az emeleten már erős volt a tékom jele is, át is dobott rögtön egy regisztrációs oldalra, ahol megadhattam volna nekik az előfizetett telefonom számát, kérhettem volna jelszót. Informatívan közlik a tarifákat is, nem árul zsákbamacskát a cég. Ugyanitt elérhető egy szintén fizetős Wiera hotspot, ami valószínűleg a McDonaldshoz tartozik, de ennek nem tudtam utánanézni, mert a McD honlapja le van halva. (Van egyáltalán nekik?)

Reggeli után lesétáltam az út tulajdonképpeni céljához, hogy tudomásul vegyem, Kossuth lábánál ülve nincs egy nyitott hálózat se. Ráláttam az Aranybika AP-ire (Deb-abika1, 2 és Abika123), de mind jelszót kért, gyengén jött (a Csonkatemplomnál már erős a jel) a Városháza hálózata, amin viszont nem találam olyan címet, amit engedett volna letölteni, minden kívül esett az engedélyezett ip-tartományon. Valahol az Aranybikával szemben megtaláltam végül az ingyenes netet. Inform hálózati név alatt rejtezik, ezzel azt is elárulva, hogy nem annyira a városvezetéshez, hanem inkább az Inform Médiához (ugyanez magyarul: Észak-Magyarország, HB Napló, Keletmagyi) tartozik.

Ajánlat:
Télen az egyetemi. Lehet bámulni a szép bölcsészlányokat, fűtenek, csak az állandó háttérzaj (ld. még bölcsészlányok) lehet zavaró. Nyáron az inform hotspotja tökéletes választás. Rémlik a Csapó és a Piac utcák sarkán valami kiülős kávézó, azzal lehet kombinálni igény szerint.

Abszolút zárójeles megjegyzések:
A hotspotternek van letölthető, frissíthető adatbázisa az ország hotspotjairól. Annyi a gond, hogy egyelőre csak windowsra írták meg, de gondolom a legtöbbeteket ez abszolút nem zavarja.
A post sose született volna meg a Soutien Gorge és Fred Astaire nélkül. Rajtuk kivül sikerült mindent leradírozni az iPodomról, de nem éreztem a hiányt.

CategoriesUncategorized