Erasz Fandorina

Karácsonyi ajándék keresés - egészen egzaktan a kérdés az volt, mi B. Akunyin harmadik regényének címe - közben akadtam rá a radio.hu cikkére, ami két nagyon jó kérdést is felvet.

Az első kérdést - ami reményeim szerint érdekes lesz azoknak is, akik olvasták a könyveket - előrebocsátom: hogy hívják Borisz Akunyin zseniális orosz nyomozóját? Segítségként a következő idézeteket adom:

“A Leviathan az Erasz Fandorina sorozat része.”

“Ezeknek a krimiknek a főhőse Erasz Fandorin, ez a fiatal, sármos, zseniális nyomozó, aki az előző két kötetben már leleplezett egy nemzetközi összeesküvést.”

“Mindenesetre ott van a mi Erast Fandorinunk is, és természetesen a párizsi felügyelő helyett ő oldja meg csavaros észjárásával ezt az ügyet.”

Félreértés ne essék, a cikk különben jól közelíti meg Akunyin regényeit, élvezetes ajánlót ad, ráadásul van egy-két jó gondolata a minőségi lektűrről és az erre való igényről. Szóval minden adott lenne, hogy a Té olvasó figyelmébe ajánlja ezeket az Agatha Christie-i krimiket. Csak az átok korrektúra…

A könyvek különben kaphatók még kereskedelmi forgalomban. Linkelem a Librit, mert ott rövid ötperces bolyongás után megtaláltam a szerző kapható művei című lapot, míg a bookline-on nem. Talkin’ about usability.

És akkor a második kérdés. Majd egyéves cikk miatt marhaság írni a rádiónak, hogy ugyan javítsák-e vagy játsszam a korrektúra lángpallosos angyalát?

(A hős neve természetesen Eraszt Fandorin, csak az álmatlan éjszakák elkerülése végett mondom.)

CategoriesUncategorized