Hivatalos álláspont az ponyva tekintetében

Mai feladat: tartani egy tíz perces - borzalom, tíz percben köszönni se lehet rendesen, ugyanolyan rettenet, mint az egy oldalas esszé, már félek - órát az irodalom határterületeiből. Ennek kapcsán megnéztem, mit javasol az OM.

Az Oktatási Minisztérium segédanyaga szerint (pdf) a következőket tartoznak az irodalom határterületeit - más kérdés, hogy már a megfogalmazás is borzalom, csak képzeljük el az irodalmat és határterületét a szórakoztató irodalmat, önmagával határos vagy mivan? - tárgyaló órának, illetve ilyesmiről kell beszélni az érettségin esetleg ezt húzó (ún. dzsóker tétel) diáknak közép- és emelt szinten:

“Az irodalom filmen, televízióban, dalszövegben, a virtuális valóságban: az adaptáció, a műfajcsere jelenségei (pl. irodalom filmen, rádióban, televízióban, digitális közlésben). Mítosz, mese és kultusz. Film- és könyvsikerek, divatjelenségek korunk kultúrájában. (pl. A Gyűrűk Ura, Bridget Jones naplója).

Az irodalmi ismeretterjesztés főbb nyomtatott és elektronikus műfajai (pl. könyvismertetés, ajánlás, kritika, CD-ROM, internetes könyvkínálat).

A személyes kedvenc - az adaptáció és az eredeti mű szoros összekötésén túl - a mese-mítosz és a divat összekötése. Mert most a nagy epikus csaták ‘begyöttek’ a nézőnek, írjuk azt hogy mítosz, jóvan Marikám? - javasolhatta az egyik irodalmi szakmunkás a másiknak, és ez a kapitális hülyeség bekerült az iratba. Fájóan hiányoznak ezzel szemben olyan jelenségek, irányzatok, amiket nap mint nap olvasunk. Rejtőt még be lehet suvasztani a kultusz kategóriába, ha nagyon akarom, de Agatha Chistie hová kerül? Irodalom filmen? Többnyire ugyanígy vagyok a szórakoztató irodalommal. SF? Fantasy? Krimi?

A hivatalos irányvonal követése helyett úgy döntöttem arról beszélek, hogy a saját kánonnal már rendelkező irányzatok milyen módszerekkel próbálják magukat elfogadtatni (Már az ókori görögök is típusú érvelés, értékes művek kiemelése {‘de az Alapítvány, az tuti irodalom’} vagy a magasirodalomtól eltérő jellemzők hangsúlyozása), és hogy ezt az egész atomizálódott szórakoztató irodalmat le lehet vezetni a romantikából, mert minden mostani irányzatnak volt akkortájt előképe.