Jegyzet: A few notes on the Culture

Esszét írok A játékmesterből - a végeredmény majd ide is felkerül - és egy Banks esszét olvasok hozzá. Jegyzetelnem úgyis kell, és semmi érvem nincs, miért ne tehetném a blogba. Akik nem olvasták a regényt, azoknak valószínűleg unalmas lesz, szelaví.

Forrás: Iain M. Banks: A few notes on the Culture

 • A Kultúra hét-nyolc emberszerű faj által alkotott laza föderáció, közel kilencezer éves (gondolom az Emlékezz Phlebasra jelenjéhez képest), megalakulása a birodalom jellegű hatalmak nyomásának köszönhető.
 • A Kultúra jelenjében többtucat űrutazásra képes civilizáció van jelen, és még jópár, aki már túl van az egészen és nem igazán izgatja a dolog. (A játékmester esetében Azad Birodalom, űrutazásra képes, de a Kultúrához képest elmaradott.)
 • ” The Culture, in its history and its on-going form, is an expression of the idea that the nature of space itself determines the type of civilisations which will thrive there.” (nincs mit jegyzetelni rajta, érdemes a cyberpunk jövőképekkel összevetni)
 • Önfenntartó kolóniák (Orbital, RH), űrben létező ‘habitat’-ok esetén az anarchia előbb-utóbb megjelenik a rendszerben, ennek kezelése a kérdés. Az űrben a lázadás lényegesen könnyebb. (miért jut erről a Bounty az eszembe?) Ezzel szemben áll az ellenséges külvilág (úgyismint űr) miatt fellépő egymásrautaltsággal. (amit egy RH-n például nem tudok elképzelni)
 • ” Let me state here a personal conviction that appears, right now, to be profoundly unfashionable; which is that a planned economy can be more productive - and more morally desirable - than one left to market forces.” Alátámasztásul: a piacgazdaság olyan mint az evolúció, a tervgazdaság viszont képes kitűzött célokban gondolkodni, józanul, miegymás. (Sajnos ezt már láttuk ideológiával nyakonöntve. Nem ez a kedvencem a Kultúra regényekben.)
 • Elidegeníthetetlen jellemzője a Kultúrának az öntudattal, akarattal, stb rendelkező drónok és egyéb MI-k (hajó agya, Elmék), illetve a tudatosság szintje alatt lévő automatizált gépsorok, amik a termelést végzik. A munka és a hobbiból végzett cselekvés “összeérése” a tudatos lényeknél.
 • ” In summary, we make our own meanings, whether we like it or not. The same self-generative belief-system applies to the Culture’s AIs. They are designed (by other AIs, for virtually all of the Culture’s history) within very broad parameters, but those parameters do exist; Culture AIs are designed to want to live, to want to experience, to desire to understand, and to find existence and their own thought-processes in some way rewarding, even enjoyable.”
 • Legnagyobb kihívás a Kontakt. (ld. Játékmester) Az MI-k (és az emberek) számára megtapasztalható, fehér folt jellegű világegyetem még mindig elképzelhetetlenül nagy. (Ráérő idő pedig van bőven, lásd Azad Birodalom felfedezése és Gurgeh útja közt eltelt majd száz év)
 • Hullámszerűen változó divat a gépekkel való szorosabb és kevéssé szoros együttélésre. Genetikailag turbózott testek, drogmirigyek. Hosszabb, más tempójú életciklus, természetes halálfelfogás. (utópia ám ez a javából, és mindez csak a regények háttere)
 • Rendszerközi Hajók (RH), szuperintelligens Elmékkel, öntudat. (technoblabla a Phlebasban, ha valaki ezzel akarja szórakoztatni magát) Ezekkel párhuzamba állítva a bolygók és az orbitalok körülbelül annyi szerepet játszanak, mint a falvak most.
 • Az Orbital (Larry Niven Gyűrűvilága által inspirálva) azonos tömeg mellett nagyobb felületen teszi lehetővé az életet. Science mumbojumbo tartja össze. Terraformálás (listen, browncoats!) elveti a Kultúra, felesleges. Irányítását egy MI (Elme) segíti, kommunikációs kapcsolatok, transzport, az egész egyensúlyban tartása. Mojo.
 • Törvények helyett önszabályozás, ki nem mondott, le nem írt szabályozó elvek. Szociális halál. Az igazán antiszociális arcok mennek a Kontaktba, mert oda meg olyanok kellenek. (Egyértelmű hol van itt az élet)
 • A Játék fontossága, csak ennek szentelt Orbitalok, család, nemváltás. (A játékmester szempontjából vagy fontosabbak, mint amennyit Banks foglalkozik vele, vagy lényegtelenebbek. Külön elemzés tárgya.)
CategoriesUncategorized