Kommentelés

A Mena Trott - Ben Metcalfe ‘vita’ továbbgyűrűzik csendesen. Aki lemaradt az elejéről, az elolvashatja a Les Blogs konferenciablogon és Sztahanovnál (utórezgés itt). Nem is Mena mondandójával akarok foglalkozni, azt már megtették helyettem, Dave Winer egyik kommentjét sokkal érdekesebbnek tartom.

“I never thought comments were an integral part of blogging. You can go back and read my archive to see that I’ve been pretty consistent about that.
(…) The cool thing about blogs is that unlike mail lists you can get work done even if there are sticks in the mud dragging their feet trying to keep anything from getting done. Not true in the comments, which are more like a mail list.”

Se a nem integráns résszel, se a levlistával nem tudok egyetérteni. A levlistával azért, mert a szálak (van rendes magyar szó a thread-re?) elkülönítése nagyságrendekkel kényelmesebb a kommentek közt, mint egy levlistán. Ráadásul nagyságrendekkel kevesebb a zaj egy post alatti kommentsorban, mint egy ezerszer visszaidézett kezdő levéllel megáldott levlistán.
A nem integráns részes kijelentéssel pedig az a bajom, hogy a kommentek jelentette visszacsatolás és ráadás információ teszi igazán érdekessé a blogoszférát. Pont idevág Pollner kávéház hasonlata, ezzel úgyis jobban szeretek egyetérteni:

“A blog lényege a beszélgetés. A kávéházi asztalnál ülve olvasgatom a lapokat, bedobog egy-egy témát, az asztalnál ülők pedig hozzászólnak, vitatkoznak… Természetesen az is előfordul, hogy más asztaltól (blogból) átkiabálnak.”
(médiablog)

Röviden ennyi. Most azzal zárhatom le a bejegyzést, hogy köszönöm, hogy elmondhattam. Esetleg azzal, hogy várom a véleményeket. ;)

CategoriesUncategorized