Linuxot old world macre

Napok óta olyan idő van, hogy kinézni is fáj az ablakon, nemhogy megpróbálni elhagyni a házat. Az ilyen napok teljesen alkalmasak arra, hogy megoldhatatlan (de legalábbis nehezen megoldható) technikai problémákkal kínozzuk magunkat.

A sok fából vaskarika probléma közül a régi powerbookomra való linux telepítést választottam, ha már a shipites ubuntu lemezem megérkezett.

Egy csapásra megpróbáltam azt is kideríteni, hogy Carrie Bradshaw lehetne-e kocka linux júzer, vagy mindenképpen kénytelen classicot vagy os x-et használni. Tudom, hogy egy megnézett szex és new york nélkül ez vékonka indok, na de kellett a “motiváció”. :)

Már a doksiolvasgatás világossá tette, hogy kemény menet elé nézek, mert a gép 2-es openfirmware verziója nem teszi lehetővé, hogy közvetlenül bármilyen cédékről csak úgy bootoljon. Felismeri a mac os cédéket, és itt ki is fújt a tudománya, jönnek a kedves trükkök.

Az első próbálkozás BootX-szel történt. Eljutottam odáig, hogy elindult az Ubuntu telepítő, elhitte nekem, hogy nem japán százhat gombos billentyűzetem van, hanem sima angol, és végül fel is települt. Szereztem kernelt és ramdiszket, mert a sajátomat nem lehetett átmásolni, mivel a második konzolt nem jelenítette meg a telepítő (üres fekete képernyő). És tulajdonképpen ez a mese vége. Elért eredmény: linux a saját partícióin, kernel kimásolva a mac os partíciójára is, bootx elindul és kapok egy színhibás pingvint.

Na majd a Quik, van neki classicból telepíthető verziója, happy happy joy joy. Probléma csupán annyi, hogy nem látja a linux installt, hiába mondom meg neki, hová tettem. Error reporttal megáll, pedig a böngészőben már meg van nyitva a következő lépéshez szükséges ősi tudást tartalmazó lap. Megint nem nyert.

Végül a gentoo helpben találom meg a választ. Az old world (openfirmware három előtti) gépek firmware a legjobb indulattal is bugos. A rendszer vagy fog menni, vagy nem.
Gyors döntés a vagy nem mellett, formázom a vinyót, kerül rá új os9, Xpostfacto és egy szintén nem támogatott, de legalább működőképes 10.3.9. Én megpróbáltam.

És ha már powerbook g3 széria, akkor itt egy leírás arról, hogyan lehet megfordítani a gép hátulján levő almát, ami egy tervezési figyelmetlenség miatt fejjel lefelé áll. Figyelem, csak teljesen bolondoknak ajánlott.


CategoriesUncategorized