Rántották és példabeszédek könyve

Nem csak igével él az ember. Ezt az ősi nagy igazságot annyira komolyan vették a derék páterek, hogy sajtok és sörök sokaságát (áldott alliterációk, ugye) köszönhetjük nekik. A gourmand papok egy kései utódának, Amálka néninek, az egykori plébániai házvezetőnőnek a rántottás könyve került a kezem közé.

A szemet gyönyörködtető rántottafotóval ékes tojás alakú füzetet már kézbe venni is öröm. Egyszerű és szép betűkkel szedett, az élőbeszédet idéző Amálka nénis elő- és utószó, köztük pedig halál pontosan ötvennégy rántotta recept, mindegyik gondosan narrálva, hol leste el Amálka néni, mit fűzne hozzá, mi a filozófiája. Van fodros, puffasztott, parajbundás, mentás, túrós, tükrös, de a személyes kedvencem a bányász rántotta.

Bányász rántotta á Amálka néni
Hozzávalók:
10 tojás, 1 vastag szelet húsos szalonna, 2 evőkanál zsír, 2 fej vöröshagyma, 15-20 dkg lecsókolbász, 15 dkg gomba (lehet konzerv is), 1 szelet trappista sajt, 2 gerezd fokhagyma, 1 erős zöldpaprika, 1 db marha májkrém konzerv, só, bors, pirospaprika, petrezselyemzöldje.

Elkészítés:
Miután minden hozzávalót kényelmesen előkészítettünk, megfelelőre vágtunk, a zsíron átsütjük a vékony szeletekre vágott szalonnát, melynek tepertőjét utána tányérra kiszedjük. A forró zsírban üvegesre pároljuk az apróra vágott vöröshagymát és megsózzuk. Ezután hozzáadjuk az összevágott paprikát és a vékonyra szeletelt fokhagymát. Miután kicsit megpirultak, rátesszük a felkarikázott lecsókolbászt és enyhén pirosra sütjük.
Ehhez adjuk a felszeletelt gombát, majd ráöntjük a sóval, borssal, pirospaprikával felvert tojást. Még folyós állapotában belekeverjük a kockákra vágott sajtot, s ha az egész már félig megsült, kiskanállal beleszaggatjuk a májkonzervet. Mikor majdnem készen van, rászórjuk az apróra vágott petrezselyemzöldjét, de ezután már nem keverjük.
Tálalás előtt beterítjük a tetejét az elején kiszedett sült szalonnával.

A kötet tartalmaz még néhány utalást Adorján, Miklós és Lipót atyákra, akik nem siettek az étkezéssel - bezzeg ezek a mai gyorséttermek, ej - és egy remek Jézusurunkos rántottás példabeszédet a zárszóba rejtve. Szerintem musthave a kötet.CategoriesUncategorized