Serenity

Tudom, hogy ezzel kalózkodásra vagy pénzköltésre buzdítok, de a Serenity megtekintése előtt mindenki feltétlenül nézze meg az eredeti sorozatot. Sietni persze nem kell, hazai bemutató nem lesz a filmből, ez lett a huzavona vége, a dvdkiadás pedig bizonytalan.

Akinek a Firefly és a Serenity nevek teljesen újak, azok lemaradtak a sf sorozatok talán legnagyobb durranásáról. A Fox televízió a felvezető rész kihagyásával 2002 szeptemberében leadta a Firefly sf sorozat második részét. A sugárzást következetesen folytatták, a részek sorrendjét még véletlenül sem megtartva, hogy aztán a tizennegyedik rész után leállítsák az egészet. Közben hatalmas rajongótábor szerveződött a sorozat köré, a fanok még egy egész oldalas újsághirdetésre is összedobták a pénzt, ha már a Fox nem fáradt a marketinggel. A sorozat folytatása helyett végül Joss Whedon, a rendező és atyamester, lehetőséget kapott egy mozifilm elkészítésére: ez a Serenity.

A sorozat folytatása helyetti filmmel két dolgot vesztett el a sztori. Az egyik, hogy az eddig kiegyensúlyozott, nagy mennyiségű szereplő helyett most két alak hangsúlyos: Malcolm Reynolds kapitány és Summer Tam, a hajó ügyeletes rejtélye. A másik a mellékszálak lenyesése volt. A film egy konfliktusra, egy történetszálra tud és akar koncentrálni, megpróbálja elmesélni a Firefly univerzumának hátterében álló “nagy titkot”. Nincs idő hosszas szerelésekre, munka utáni kuncsorgásra és westernes kocsmaverekedésekre, amit a sorozattól megszokhattunk, a cselekménynek pörögnie kell, mert csak két óra van mindent elmondani. Most vagy soha kicsit a film.
Cserében a látvány garantáltan a székhez szögezi a nézőt, a történet nem árulkodik arról, hogy őt eredetileg más tempóban akarták felfedni, nincsenek látványos visszautalások sem. Önmagában is élvezhető a film, csak sokkal jobb a sorozat után, a háttérinformációk és a szereplők ismeretében.

Linkek:

A film megjelentével természetesen elkezdődött a spekuláció, hogy a történet eléggé nyitva maradt egy esetleges folytatáshoz. Van mire várni.

CategoriesUncategorized