Újraszőtt valóság

A ponyvás post alatti kommentekben tette fel Ziggy a kérdést, hogy a hivatalos irodalomtudomány mit szól Brett Easton Ellishez, Gibsonhoz vagy Norfolkhoz. A kérdésre még mindig nem tudok rendes választ adni, cserébe legalább bedobálok még két művet a köztudatba.

Nem egészen öt perce fejeztem be a vonzó arcúnak semmilyen körülmények közt nevezhető Viktor Pelevin Genereation ‘P’ című regényét, amihez végre sikerült - nemzetközi bűnszövetkezeteken és halott könyvtárosok testén keresztül persze - hozzájutni. Már a regény közepén gyártottam egy sticky-t a monitor közepére azzal a szöveggel, hogy:

“Lawrence Norfolk, Pelevin, Eco párhuzam. A valóság újraszövése. Abszurd.”

mert meglepett, mennyire hasonlóan rombolják le a műveik elején (A Lempriére-lexikon, Generation ‘P’, A Foucault-inga) a befogadóval megismertetett világot. A kiadók világába belecsöppenő Casaubon sorsa, aki barátaival kitalálja a világot mozgató titkos szervezetet, ami persze a gondolkodás teremtő volta miatt életre is kel, nagyon hasonlít a reklámvilág legmélyéig “leereszkedő” Tatarszkij sorsához, aki a termék reklámozójából a termék előállítója lesz, és a regényt mint maga a termék fejezi be. Ahogy készülnek a reklámok, terebélyesedik az elmélet, és - hogy a harmadik példa is szerepeljen - íródnak az újabb szócikkek a lexikonba, úgy vált át a ‘valós valóság’ valamiféle, nem hagyományos értelembe vett virtuális valóságba. Olyanba, ami a régi szabályok szerint mélységesen abszurd, de mégis van rendszere, ami mozgatja. A gond csak az, hogy a korábbi valós valósághoz képest teljesen abszurd kép tárul elénk. Titkos társaságok, gyerekmesének hitt történetek igazsága, számítógépek által generált országgyűlés.

Több spoilert tényleg nem hintek el, próbáltam minimalizálni az okozott kárt. Csak egy kérdésem van, ha a Norfolkot úgy ünnepelték, mint az angol Ecót, akkor most az oroszoknak is van egy Ecójuk?

Esetleg a posztmodern tudott olyan regényekkel előrukkolni, amiket posztmodern/művészi/nemkívánttörlendő voltuk ellenére az emberek szeretnek?

CategoriesUncategorized