Wifi programok macre

Rákattanóban vagyok a wifire, most hogy minden (airport és rendes akkuidő) adott hozzá. Ennek örömére olvastam ma HuWiCot-t és kerestem segédprogramokat a hotspotok felderítésére.

Mellesleg azt is megtudtam, hogy az urbánus nomádok mivel segíthetik a nomád törzstagokat, avagy hogy kapcsolódik össze a közterület visszafoglalása a social tagginggel. A megoldás a Warchalking.

Nagyjából két fajta segédeszközt találtam, attól függően, hogy akarom-e logolni a megtalált hotspotokat vagy sem.
Ha nem, akkor egyrészt az Airport ki-be kapcsolására a menubarba települő panel is elég tud lenni. Egy szóval sem közöl többet, mint hogy mi a közelben található hotspotok SSID-je. Jóval informatívabb a dashboardra pakolható Airport Radar, ami közli, hogy melyik csatornán lehet csatlakozni a hotspothoz és hogy nyitott-e vagy zárt.
Az egyszerű eszközök legpofásabbika viszont kétségtelenül az AirTrafficControl. Több sorbarendezési lehetőséget kínál fel, mint az Airport Radar, és mindezt rendezettebb felületen teszi.

Logolásra képes és laikus által kezelhető eszközökből kettőt találtam. Az egyik a huwicós cikkben is ajánlott Macstumbler a másik a tuawosok által reklámozott iStumbler. Wireless net nem lévén a kollégiumban, komoly tesztelésre nem volt alkalmam - majd hétvégén - de tudás alapján az iStumbler jobbnak tűnik. Egyrészt nem csak az Airportot kíséri figyelemmel, hanem a Bonjour (régen Rendezvous) hálózatról és a környéken lévő bluetooth eszközökről is képes infót szolgáltatni; másrészt pedig van benne egy okos Inspector nevű lehetőség, ahol az adott hotspot grafikonjához, adataihoz saját jegyzetet fűzhetünk.

Továbbá van még a Kismac, de a honlap első mondata az, hogy a szoftver profiknak készült, mi szóltunk. Le se szedtem, majd ha megnövök.

Egyelőre a felsoroltak mindegyike fent van a gépen - ha tudtok még jót, szeretettel várom - hétvégén igyekszem sétálni egyet Miskolcon nyitott géppel.

CategoriesUncategorized