A nevek természete

Hír az sg.hu-n: HP: iTunes a múlté, Rhapsody a menő. Nem nagy show, digitális zenés témákkal sosem lehetett igazán megfogni, még iPod fanatikussá sem sikerült kinőni magamat, pedig próbáltam. A nevek viszont megérnek még két mondatot. Pontosabban a Rhapsody név.

Az Apple OS X előtti operációs rendszerét sima Mac OS-nek hívták. Volt neki verziószáma az OS után (7,8 és 9). Ahogy én tudom, akkor is voltak kódnevei a rendszereknek, mint most a Jaguar, Panther, Tiger, csak akkor nem emlegették ezen a néven a rajongók az oprendszert. Kivétel a Copland volt, az Apple megvalósításra nem került, de ezer évig fejlesztett rendszere.
Namost a maces információs oldalakról, vagy a Mactrackerből meg lehet tudni ezeket a kódneveket: a Mac OS 9 volt a Sonata, a 9.0.4 a Minuet, a 9.1 a Fortissimo és itt megszakad a sor, mert a 9.2 a Classic vonal utolsó darabja olyan nevet kapott, ami nem illik a sorba (Moonlight és Limelight).
Volt viszont egy projektje az Apple-nek, ami már 1998 óta futott csendesen azzal a céllal, hogy a felvásárolt NeXT Computer operációs rendszerét a NeXTSTEP-et Macintoshra alkalmassá tegye. Ennek a projektnek volt a beceneve az sg.hu hírben egészen más kontextusban visszaköszönő Rhapsody.

Majd még később Rhapsody néven jött ki a Mac OS X Server első kiadása az 1.0, a nagymacskás névadás csak két bétával később kezdődött.

Legyen tanulság? A számítástechnika megbecsüli a jó neveket, és néha újrahasznosítja őket. Hallani manapság a Commodore visszatéréséről is.

CategoriesUncategorized