Audió darabolás

Szerencsétlen felhasználó kalandjai az egy fájlba tömörített albummal témában már írtam egy hete, de csak most jutottam el odáig, hogy valami élhető megoldást keressek rá.

Minden megoldás azzal kezdődik, hogy át kell valahogy konvertálni az .ape fájlt, erre az előző bejegyzésben említett xAct épp jó. A végeredmény beállítástól függően egy wav vagy egy aiff file, amit tovább kell konvertálni, ha nincs végtelen tárhelyünk.

És ez az a pillanat, ahol a konvertáló lúzerek és a konvertáló okosok csapata elválik egymástól. Az intuitívak kiadják a parancsot az iTunes-nak, hogy uccu neki mp3-mat akarok, aztán a .cue file és a cue-splitter segítségével feldarabolják. És boldogok.
Ezzel szemben az almabérencek az aac-t választják, és ott ülnek a monitor előtt hogyan-tovább arccal bámulva ki a fejükből. A sejtés helyes, én is ezt az utat választottam. A megoldás végül a Chapter Tool és az erre épülő programok voltak. A .cue fájlból kinyerhető, mikor kezdődnek a számok és mi a címük. Ezt az adatot át lehet írni XML-be a Chapter Tool (vagy bármelyik rá épülő app) számára, és összegyúrni a zenével. És van egy teljesen profi fejezetekre tagolt audiófájlunk, még borítóképet is lehet hozzá adni.

Az xAct - iTunes - Chaptertoolme gyűjteményt használtam végül, mert nem volt kedvem terminálban szórakozni. Persze percek alatt kiderült, hogy a CTM saját formátumát kényelmesebb texteditorral szerkeszteni, mint a magával a programmal. Sima .plist, tehát úgyszintén xml.


CategoriesUncategorized