Az Apple kommunikációja

Steve Jobs felmegy a színpadra. A szokásos kék farmert és fekete felsőt viseli - az igazi hívők szerint más ruhája nincs is, Letisztult diák segítségével ismerteti az ipod és mac eladásokat, új szoftverekkel demózik, új gépet mutat be és végül a just one more thing trükköt alkalmazva elkápráztatja a közönséget.
Ismerős recept, mindnyájan nagyon jól ismerjük. Tudjuk mikortól lehet számolni vissza a napokat, előre megkeressük a helyeket, ahol élő közvetítést adnak, másnap megnézzük a streamelhető videót is, letöltjük a frissítéseket, beszélünk az új programokról és így tovább. 

Neuromancerrel beszélgetve és a mostani stevenote után a beszéljükmacet olvasva tudtam megfogalmazni, mi a bajom ezzel a gyakorlattal: a szertartás jelleg. Nincs meg benne az az átláthatóságnak, a személyes kapcsolatnak az a lehetősége - cinikusoknak: illúziója - amit például Thurott biztosít a Microsoftnak.

Kitérő: hatalmas élmény volt, hogy annó a winsupersite-on találtam leírást az xp telepítőcédé service pack kettővel való felszereléséről. Volt a végén egy megjegyzés, hogy a telepítőről leripelt cuccok a MS tulajdonai, úgyhogy miután kész a ropogós SP2-es cédém, legyek olyan jó és töröljem.

Nincs meg az, hogy Ive miközben rajzolja az új szupertitkos gépet, ezt gondolta; nincs olyan, hogy Avie Tevanian elfilózik azon, hogy kéne a darwint hekkelni. És így tovább.
Látjuk a szertartást, látjuk a “tökéletes”

mert az Apple termékei másfélék nem lehetnek; ez a hit egészen addig tartotta magát bennem, amíg nem kellett a vacak anyagból készült, és épp ezért széttört képernyőzsanérjamat cserélni a G3 powerbookomban, nem futottam bele a második generációs TiBook képernyőproblémáiba…

terméket, de nem látjuk az embereket, véleményeket mögötte.

Ezért tartom udvarias terelésnek Jobs válaszát a Newsweekben megjelent interjú utolsó kérdésére:

Your new iLife software has a blogging application. When will you start your own blog?
(Laughs.) After I get a few days of rest.”

Mert az Apple mostani arculatába nem férne bele még a főpap blogja sem.

(Newsweek link via TUAW)

CategoriesUncategorized