iWeb - kinek is készült?

Felülemelkedve az általános felháborodáson - azért a platformváltásnak voltak jelei, nem? rémlik egy keynote - ami az inteles Macek megjelenését kíséri és fogja kísérni az elkövetkező pár napban, foglalkozzunk egy kicsit az iWebbel.

Hihetetlen módon az Apple tudomásul vette, hogy az interneten elszaporodtak a blogok, írja a gondolatait, örömét-bánatát, elméleteit és az általa befogott pletykákat boldog és boldogtalan. Nem kis lépés ez egy olyan cégtől, ami a vásárlókkal/felhasználókkal való folyamatos kapcsolattartás, transzparens fejlesztési folyamat helyett periodikus nagy termékbemutatókkal van jelen a világban.

ez persze teljesen egypontnullás, de azt hiszem hamarabb hullanak cigánygyerekek az égből, mint hogy ezen változtatna a cég; pedig egy kommunikációs nyitás még jót is tehetne nekik, a Microsoftnak bevált Paul Thurrott

Ezek miatt néztem nagyot, amikor megemlítették az élő közvetítésen, hogy blogging support is van a frissen bejelentett iWebben. Galériát eddig is lehetett létrehozni a .mac tárhelyen automatizáltan, honlapot is lehetett üzemeltetni, ezekkel az előzményekkel a “weboldallétrehozó” szoftver logikus lépés volt, de hogy blog…

A hír okozta kábulatból való feleszmélés

és annak realizálása, hogy a 10.4.34-es update még mindig nem elérhető a software update-ről (a mondat leírása után persze megjelent)

után ránéztem a szoftver lapjára. És itt jött a nagy megnyugvás. Nem szabják át a blogoszféra arculatát, nem lesz tele a net apple-design blogokkal, mert a szoftver csak .Macre hajlandó publikálni.

Felmerül a kérdés, kiknek van szüksége a blog-támogatásra? Akinek van bejáratott blogja, megszokott sablonja, kialakult olvasótábora, az nem kockáztat meg egy dotmaces költözést a szoftver miatt. Arról nem is beszélve, hogy a .Mac egyelőre kiesik a potenciális blogolvasók útjából. Maradnak tehát a cég, blogtól érintetlen rajongói. Pedig az Apple-féle mashup iPhoto-ból bedobált képekkel, iTunes-ból bedobált zenékkel, akár még érdekes is lehetett volna.
Maradok szkeptikus az iWebbel kapcsolatban, aztán majd meglátjuk.

Update:
Míg írtam a TUAW-os Scott McNulty írt egy megoldást a nem dotmacre való publikálásra. Nem szép, nem elegáns, de működőképesnek tűnik.

CategoriesUncategorized