Kódolatlan hétvége

Töltsed magyar, ingyen van az Üvegtigris! Az ilyen akciók mindig jól hangzanak, megpróbáltam tehát részt venni az Üvegtigris - kell neki a reklám, ne csak a második részt övező p2p-es hírek kapcsán beszéljenek róla - és az Origo Téka közös PR akciójában.

A reklámszöveg szerint megabites internetkapcsolaton és windows media player kilencesen kívül semmire nincs szükség. Ez startból gyanús, mert az Origós szolgáltatások Microsoft DRM-et használnak, és rémlett, hogy a DRM támogatás külön telepítendő. Jóhiszeműen bejelentkeztem a freemailes jelszavammal

nagyon nagy pluszpont, hogy nem zavarnak végig a regisztráción a “kódolatlan” adás megtekintéséhez, freemailje meg úgyis mindenkinek van, még ha nem is reklámozza a többség ;)

válaszoltam a filmfogyasztói szokásaimat firtató kérdőívre - valamit valamiért - és rákattintottam a Megnézem linkre, azzal a hittel, hogy már eddig is lekérhették az böngészőm és oprendszerem verziószámát, csak működni fog. Naivitás persze, de annó mikor a Zeneboltjukat próbálgattam egy kattintás mélyen találtam figyelmeztetést, hogy csak Windows 98/XP-vel hajlandó működni a szolgáltatás, itt ennek nyomát se leltem. Rövidre zárva a hosszúra nyúló történetet a filmet nem sikerült megnézni se az originális WMP9-essel, se az előbbi fejlesztésének leállítása miatt frissen beszerzett Flip4Mac-kel. Üvegtigris - Kelt : 1 - 0

A windowst használó kedves olvasónak viszont nyugodtan ajánlom, ha még nem látta volna, ha másért nem, hogy megtapasztalja, mennyire ‘kényelmesek’ a DRM-es megoldások.

Azért az igazi mélypont nem az, hogy az X százalék macesnek és az Y százalék linuxosnak nem megy a szolgáltatás, gondolom felvállalt döntés, hogy a piac ezen szegmensét nem akarják kiszolgálni. Az igazi mélypont ugyanis a következő két mondat:

“A filmeket nem kell (illetve nem is lehet) letölteni, hiszen egy film letöltése akár több órát is igénybe venne. Ehelyett az úgynevezett streaming-technológiát használjuk, mikor is a lejátszóprogram a filmnek csak az éppen következő részét, néhány jelenetét tölti, majd pedig vetíti le!”

A marhaságok kommunikálása helyett - egész film letöltése és tsai - mondjuk magyarul: ámberek, streameléskor sosincs a teljes film a gépeteken, hogy el ne lopjátok.