Bojkottáljunk, tiltakozzunk

A reggeli netszemle során - még nem jutott el az indymediáig - arra szólítottak fel, hogy 1, bojkottáljam, mellőzzem és féljem a Google-t és 2, bojkottáljam, utáljam, ne használjam a Yahoo!-t. Természetesen mindkét felszólítás Kína kapcsán került elő. Ebből pedig egy dolog látszik világosan: a netes közösség nem fogadta el, hogy az internet a szép elveken túl az üzletről is szól.

Félreértés ne essék, tisztában vagyok azzal, hogy emberek lecsukásban segédkezni legalábbis nem támogatandó. Viszont azt sem esik nehezemre elképzelni, hogy a pártízezres nagyságrendű bojkottáló tábor nem esik olyan súllyal latba, mint a kínai internetezők százmilliós (2004-es adatok szerint 94 millió, azóta csak nőhetett) tömege. Innentől pedig az üzlet diktál, ezt nem hiszem, hogy magyarázni kell.

És hogy előbújjon a rút szibarita váz is, van egy kérdésem. Tegyük fel, hogy bojkottálom a Google-t (akár Kína miatt, akár privacy okokból, akár mert nem adom a lelkemet), bojkottálom a Yahoo!-t (lásd fent) és mert nem vagyok részrehajló, hozzácsapom a teljes msn birodalmat is (az okok azonosak, csak kevesebb figyelmet kapott annó), akkor 1, mivel fogok keresni? és 2, mivel fogok levelezni?

A szerző internetes sznob, releváns találatokat, nagy háttértárat, legalább pop3, de inkább imap hozzáférést igényel. Olcsóhosting.hu és barátai kizárva.


CategoriesUncategorized