Ki a hacker?

Ha felhúzom az - egyelőre képzeletbeli - Hack my Mac! pólómat, azzal még véletlenül sem azt szeretném kommunikálni, hogy ‘gépemmel bűnözök’. Mégis úgy néz ki, hogy az index cikk, és persze a sztereotípiák, hatására a blogteren is ez a hackerkép terjed.

Neuromancer már leírta a lényeget

“Csináltál valami faszát ami nekünk jó? Az azt jelenti, hogy értesz faszán valamihez, és nem sajnálod a saját szabadidőd, fáradtságot hogy csinálj belőle valami nagyszerűt, amit megosztasz velünk. És mi mindezt tiszteljük.”

(bővebben a Neuroblogon)

úgyhogy én csak pár linket dobálok be, hogy épüljön a közös tudás.

  • Hacker az angol wikipédia szerint: “~ describes a class of people who create and modify computer software and computer hardware, including people skilled in computer programming, administration and security.”
  • Hacker a magyar wikipédia szerint: “~ egy programozási területhez értő személy, akit a megismerés vágya és az elegáns megoldások elérése hajt újabb és újabb feladatok, problémák megoldására.”
  • Makezine - hardverhekkerek magazinja, ők sem bűnözők.
  • Hackaday - szintén módosítással és építéssel foglalkozó geekek, néha figyelmen kívül a Digital Millenium Copyright Act-et, de nem bűnözők.
  • és végül egy kis hacker romantika, a Hacker Manifesto.

Érdemes megnézni az angol wiki oldal alján a hacker ikonok felsorolását, többnyire a számítástechnika, az internet hőseit sorolja fel.

Jah, le ne maradjon, a szó, amit nem talált meg a sajtó: cracker.

CategoriesUncategorized