Tanácsok olvashatóan blogolni akaró hősöknek

Doransky elkezdte okítani a népet, hogyan alkosson emberi olvasásra alkalmas szövegeket, én meg nem tudom megállni, hogy ne tegyem hozzá a saját kétfillérem.

Ímé:

 • A mondat nagybetűvel kezdődik és egy írásjellel - esetenként pontpontponttal - zárul. Minden más vagy posztmodern irodalom, vagy sok felkiáltójeles olvashatatlan blogpost.

 • Minősített eset: a sok smiley nem vidámmá teszi a szöveget, ne mondja senki, hogy nem szóltam.

 • Miután késznek érzed a szöveget, olvasd el - vagy ami még jobb olvastasd el mással - újra a szöveget. Szerencsés esetben ilyenkor kiperegnek az elgépelések, a hibás egyeztetések és az ‘amikor leírtam még értelmes volt jellegű mondatok’.

 • Ellenőrizd, hogy a felhasznált képeid nem lógnak-e ki a sablonból. Amennyiben igen, kicsinyítsd le a képet legalább a kódban. Ha nagyon ráérsz, feltöltheted kisebben is. Az olvasó egészen biztosan hálás lesz, ha nem a linksorod alól kell kibányásznia a képeid felét.

  • Kiegészítés: ne használj olyan képhostingot, ami a nap nagy részében le van halva. Ha mégis erre vetemednél, add meg a kép beillesztésekor, hogy mit kéne látni.

  • Szükséges attribútumok az -hez (meg fogod találni a HTML kód nézetben) width= , height= és alt=

 • És ha a képeid rendben vannak, a helyesírásodban Grétsy tanár úr sem találna hibát, akkor már csak egy dolog van hátra: linkelj. Akkor van kész a post, ha az olvasó tovább tud menni olyan témákra, amiket nem akartál tárgyalni a terjedelem vagy az írás fókuszáltsága miatt, de mégis oda tartoznak, esetleg részletesebben tárgyalják. A linkek általában gazdagabbá teszik a bejegyzést.
 • Utoljára, de nem utolsósorban ne akadályozzon meg az, hogy más már írt a témádról. Ha hozzá tudsz tenni bármit is az eddig elhangzottakhoz, ha össze tudod foglalni a több helyen olvasottakat, vagy ha úgy érzed, hogy a véleményednek szerepelnie kell a blogodban, írd meg nyugodtan. Így legalább linkelhetsz, a link pedig erősít, és így tovább…

  CategoriesUncategorized