Aha, aha

X évnek (x eleme soknak) kellett eltelnie, hogy egyszer rákattintsak a sesblogon a Rádiózunk spityuval linkre. Pedig marha jó régi Retúr adásokat lehet hallgatni, beszélgetések érdekes emberekkel, miegymás. Most nem annyira a Retúrról lesz szó - töltsétek le, hallgassátok meg - hanem az első adás egyik betelefonálójáról.

Azt akarom mondani, hogy ez a sok aházás nagyon belezavar az éterbe. Ez nem magyar szó. Ez így nem lehet beszélni egy magyar rádióban. Az a sok aha-aha az nem is kell. (…) Hát ő nem tanulta meg ezt az aha. Megkérdezem a hölgytől, hogy szerinte mit jelent az aha? - Talán azt jelenti igen. - Ugye, hogy találgatja. Nagyon helyes. (…) Nem kell ezeket a szlengszavakat megtanulni. Azt szeretnénk, ha fönnmaradna a szép magyar beszéd. És sajnos itt az emberek az emberek nagyon elszlengesedtek. (Retúr - Ujgur tartomány, 33. perc környékén)

Két mondatot érdemes kiemelni.

  • “Az a sok aha-aha nem is kell.” - Egyrészt igaza van, tényleg hallani, hogy Sesék zavarban voltak kicsit az első adás alkalmval. Másrészt viszont az aha magyar szó, és a jelentésében ott van az ‘igen’ mellett az is, hogy ‘mondd tovább, figyelek, érdekel’. Segít fenntartani az interakciót, ha úgy tetszik nyelvben kifejezett bólogatás. Ilyen nézőpontból szemlélve pedig igen elszánt nyelvvédőnek kell lenni, hogy ki akarjuk javítani.Ennek a kategóriának egyébként a másik jeles példája, amit óvodában próbáltak belénk verni: az izé nem magyar szó. Vicces volt Finnugrisztika vizsgán az alapszókincs részeként felsorolni pár évvel később.
  • “Nem kell ezeket a szlengszavakat megtanulni.” - Ismét egy gyönyörű, nyelvőr jellegű kiszólás. A szleng temetése előtt azért érdemes keresni egy régebbi szöveget - régi diáknyelvet használó írásokon lehet talán a legjobban bemutatni, ha ilyen nincs, még mindig bele lehet olvasni Hoffmann Ottó Mini-tini szótárába - és elolvasni pár lazának szánt mondatot. Ugye, hogy nem tűnik élőnek az elkopott szleng? Esetenként talán vicces, nosztalgiát ébresztő, de semmiképp nem élő. (Kivétel van: a kaja az én nyelvérzékem szerint még mindig nem vesztette el a szlengességét) Ezeket megállapítva van vajon rosszabb tanács, mint hogy ne tanuld meg a szlenget?

Utóbbi véleményemmel annyira nem vagyok egyedül, hogy egy későbbi betelefonáló meg is védi pár szóban a szlenget. De ez nem az internet lenne, ha bármilyen marhaságra reagálva nem tudnám elfújni a saját álláspontomat még egyszer.

  • Magyar Szleng Kis Tamás linkgyűjteménye
  • Szlengkutatás folyóirat
  • Van E-nyelv portál is, de pillanatnyilag be van zárva a fórum, fejlesztik a moderátori rendszert