Névtelen szakértők, ismeretlen problémák

Megmondós hívta fel a figyelmemeta FigyelőNet mai cikkére (Fn.hu - Windows lesz a Mac gépein?), ami nem másról szól, mint hogy az Apple esetleg lecseréli a Mac OS X-et Windowsra. Ha kedvesolvasó esetleg déja vu-t érez a hír hallatán az nem véletlen, John C. Dvorak kapcsán másfél hónapja már volt szó ilyesmiről.

Élveboncolás következik!

Kezdjük a címmel, mert az sokat el tud árulni. Kelleti magát a kérdés: Ki lehet vajon az a Mac, akinek a gépein esetleg Windows lehet? Csak mert a Macintosh számítógépek egy Apple Computer Inc. nevű cég termékei. A cég ezen felül gyárt többféle digitális zenelejátszót (némelyik videót is tud) iPod néven. Régebben voltak nem Mac számítógépei is (például: Apple II), illetve van egy szerver családja, ami mondjuk határeseti probléma (Xserve). Jobb cím lett volna a ‘Windows lesz az Apple gépeken?’ vagy a ‘Windows lesz a Mac-eken?’ verzió…

…már ha egyáltalán írni akarnak a témáról. Mert akárhonnan nézzük a Dvorak írás után egy héttel a Windows pánik elült. A mérvadó portálok megírták a maguk ellenérveit Dvorak állításaira, azóta inkább az a téma, hogy lehet-e dualboot MacBook Pro-t előállítani (lehet), illetve hogy lehet felhekkelni az OS X-et nem Mac hardverre (egyre könnyebben). Igaz a FN.hu hivatkozik “szakértői fórumokon olvasható pletykákra”, amiket sajnálatos módon elfelejt linkelni.

Itt azért álljunk meg egy szóra, mert nem értem. Egy darab link nélkül, egy darab konkrét hivatkozás nélkül, elütéssel tele, hogyan lehet felrakni egy cikket?

De a processzorváltással fellépő “számos programozási probléma” mibenlétére sem derül fény. És - bár lehet én vagyok fáradt - a

A gyorsabb gépek elvesztették azt az előnyt, hogy az operációs rendszer együtt fejlődött a Mac hardvereivel, így az új processzorok mellett könnyen felléphetnek a Windowsnál jól ismert - kompatíbilitási és a működési problémák.

mondat jelentése sem teljesen világos. A processzorokat eddig sem az Apple gyártotta - hanem az IBM és a Freescale - ráadásul a hardver egy része is kutyaegyszerű szabvány darabokból állt. Épp csak nem támogatták minden gyártó eszközeit.

Ezeket a maces köznyelv dzsunka hardvernek hívja, de ne sértegessünk senkit.

A rendszer ettől még fejlődik tovább…

…még ha el is hagyta a céget a szoftverfejlesztés főnöke. Na ez az egyetlen hír a cikkben, ami tegnap reggeli, szóval még majdnem friss. (Más kérdés, hogy az ilyen korú péksüteményt már nem vesszük meg a boltban.) Vagy legalábbis még nem olvasta a fél ország. Szóval elkéstek, na.

BTW, mi az a “korábban elképzelhetetlen processzorváltás” és a Motorola 68K család lecserélés PPC-re mi volt?

Update: Elütések javítva, hivatkozás Dvorakra (pcmag), bámulatos miket meg nem lehet pár mailben beszélni. Még mindig nem értek egyet a cikkel, de azért így jobb.

Update: