A média meg az ő káros hatása

Esszéhez szakirodalmat keresve találtam rá a 2003-mas obszervációs felmérést értékelő tanulmányra az oki.hu-n. A kérdésekre 176, az ország különböző részein tevékenykedő tanár válaszolt, néhol egészen érdekes dolgokat mondva.

Két táblázatot érdemes mindenképpen megnézni, az ötös és a hatos számút. Az ötös “a nyelvtantanítás legfontosabb kihívásait” tartalmazza. Legelőkelőbb helyen a nyelvművelő ízű “igénytelen nyelvhasználat” áll, de fontos kihívásnak (!) számít a “TV, videó, számítógép” is. A hatos táblázat pedig az irodalomtanítás kihívásaival foglalkozik. Vezető válaszok: “keveset olvasnak”, “általános értékválság”, “ízlésformálás: olvasás megszerettetése a TV, videó ellenében”, de a listán helyet kapott a kedvencem, “a média káros hatása” is.

Azt hiszem, érdemes lesz elővenni pár év múlva ezt a tanulmányt, és megnézni, tudnak-e már mit kezdeni a mediatizált világgal, az audiovizuális/interaktív művekkel és úgy általában számítógéppel a magyartanárok. Később még van szó arról, hogy mi hangsúlyos az oktatásban (24. táblázat) ott még lehet csuda dolgokat lelni. Nyelvtanból az első helyen említett ismét csak nyelvművelés…