A hiányzó szoftver

Kellene egy szoftver, ami nagyjából három dologra képes:

 1. PDF fájlok megnyitása.
 2. Sorkiemelő eszköz, amivel a lényegesnek tűnő dolgokat kiszínezhetem.
 3. A kiemelések elmentése a fájl resource forkjába, új pdf-be, bármibe (úgyis lehet belőle pdf-et nyomtatni).

Momentán nagyon jól jönne a “papírtalan irodámhoz”, de a kereséssel töltött csekély két óra alatt még hasonlót se láttam. Ötletek? Valaki?

23 Replies to “A hiányzó szoftver”

 1. Kobak: A remény hal meg utoljára, nagyon nem szeretek tanulmányokkal szaladgálni a nyomtatóhoz.

  Benedek: Valami kisebbre gondoltam első körben. És mikor legutoljára néztem, az OOO még nem nyitott meg pdf-et, tud már ilyesmit?

 2. meg ooo szerintem csúnya is és relatíve lassú. sajnos érdemben hozzászólni nem tudok.

  pedig ez tényleg nem lenne egy rossz ötlet, és nekem is hiányzik.

 3. A fejemet verem a falba… tényleg nem tud.

  Rendszeresen szoktam pdfbe menteni és úgy továbbküldeni dokumentumokat… bele se gondoltam hogy a megnyitás az más dolog…

 4. pdf-be menteni sok minden tud. Az a baj, hogy pdf-et megnyitni es kezelni mar nehezkesebb. Ugyebar ez az egyik elonye, hogy nem egy .doc, .rtf, amibe barki bele tud irni…

  Persze eszem agaban sincs lelombozni. :-)

 5. Erdőjáró: Crossplatform office, ezzel leírtuk az előnyeit, de nagyjából a hátrányait is. Az előbbiből még mindig több van, de különben én sem használom általában. Van helyette szövegszerkesztőm.

  Benedek: Van ilyen. :) Bennem is azért merült fel az igény, mert ha ez a funkció meglenne, akkor tényleg mindent elrakhatnék pdf-be, amit nem akarok szerkeszteni.

  Kobak: Határeset. A szövegbe nem írhatsz bele, viszont fűzhetsz hozzá széljegyzeteket (annotation) mind a preview mind az acrobat reader segítségével. Ugyanilyen szöveg feletti réteg lehetne a szövegkiemelő is, ha lenne ilyen.

  (Az oval annotation már majdnem jó különben, csak randa és elég sok szöveget le is takar.)

 6. (Nincs új a nap alatt, ugyanez a kérdés végigfutott idén januárban a metafilteren is: Is there a better way to read .pdf’s?. Ott a szöveg kinyomtatása és a kézzel való nyilazgatás, aláhúzás nyert végül.

  Update:

  Az Acrobat Professional 7 tudja amire szükségem lenne, van benne Commenting Toolbar minden jóval. A szoftver.hu árlitája szerint 155k a mostani ára. Ennyit a paperless office-ről.)

 7. pontosan ezt akartam mondani… acrobat és kész :)

  nekem is szokni kell még, hogy a pdf-használat nem nyűg többé - ha fent van az acrobat (NEM A READER).

 8. Én eddig azt hittem, hogy a csajok mániája ez a szövegkiemelőzés, de ezek szerint általános bölcsészbetegség :-)

 9. Amúgy rosszmájat félretéve, meg lehet, hogy félre is értettem a problémát, de a preview-ban van olyan, hogy “oval annotation”, amivel szépen pirossal be tudod karikázni, amit akarsz, és el is menti hozzá. Ha ez az, amire gondolok, akkor kérem a nevemet megemlíteni, amikor megírod a metafilteren :-)

 10. darthwalk: Csak az ára ne lenne, drága még ahhoz is, hogy emiatt az egy funkció miatt lewarezoljam.

  Zoli: Nem rossz az, ha 10-20-30 oldalas szövegeket nem kell minden alkalommal végigolvasnod, hanem végigfuthatsz a lényegen. Annyi a fontos, hogy egy színnél ne legyen több és a szöveg 30%-ánál kevesebbet jelölj ki. Minden, ami ezen túl megy, kifestőkönyv. :)

  Az oval annotation majdnem jó, néztem én is, csak nem transzparens a vonal, illetve elég vastag, úgyhogy képes az alatta levő sorból teljes szavakat kitakarni.

 11. Hm.. és ha arra keresnél valami megoldást, hogy az annotation vastagságát-transzparenciáját állítsd?

 12. A Preview-ban igen, de nem találtam. Acrobat Readerben csak most néztem meg, most már tudom, hogy aszerint az összes pdf-emben - azokban is, amiket én mentettem le innen onnan pdf-be - tiltva van a Commenting. :) Még azokban is, amelyeket Preview-val tudtam annotálni.

  Az lesz a vége, hogy visszaszokok rtf-re és csak nyomtatni viszek pdf-et.

 13. Kicsit jobb kézzel bal fül vakarós módon- kijelölés után alt+shift+alma+1 - de tudja. Ha nem találunk jobbat, akkor felveszem a kívánságlistámra. Köszönet.

 14. na, még reggel pont ezt akartam írni, csak volt közben egy megbeszélésem, hogy amelyik pdf-ben nincs tiltva a commenting, azt lehet kommentelni readerben is. de itt magamnál én is csak olyat találtam, amiben tiltva volt.

  egyébként meg vagyok győződve arról, hogy régebbi acrobat reader verziók tudtak olyan annotationt, amivel olyan kis sárga, post-it szerű cuccokat lehetett gyártani és a pdf-ben elmenteni. hogy az hová tűnt?!

 15. Jól emlékszel. A hetes verzióval szedték ki az Annotation-t a Readerből és pakolták át a Pro verzióba. A dolog szépsége, hogy emellett behozták azt is, hogy mindenféle vuduval lehet csak leszedni a readert (download manager telepítése, az leszedi a telepítőt, ami a végén bemásolja magát a helyére).

  Az a gyanúm, hogy a commentinget engedélyezni kell, mert alapból tiltva van. Az jobb kérdés, hogy a rendszerembe épített pdf nyomtatót ugyan hol lehet állítgatni.

 16. A pdf fájlok commenting, password és egyéb beállításai allowedre állíthatóak egy nagyon kis (és ingyenes) program segítségével. Akarjátok tudni mivel? :)

 17. Lehet a Leopárd-os Preview-ban már nem csak oval annotation lesz hanem “highlight tool” is. :)

Comments are closed.