“…a rivális Apple cég”

Megintcsak ‘azt írja az újság’ rovat:

A redmondi szoftvercég kifejezetten Macintosh számítógépekhez szánt, vezeték nélküli billentyűzetet és egeret dob piacra hamarosan. Az új perifériák speciális gombjaival az Apple operációs rendszerének funkcióit lehet elérni. Bár a Wireless Laser Desktop for Mac nevű, vezeték nélküli egeret és billentyűzetet tartalmazó csomagot a Microsoft márkanevén árusítják majd. Ezek a cég első olyan termékei, amelyet kifejezetten a rivális Apple cég gépein futó Mac OS X operációs rendszerével való használatra optimalizálták. (forrás: Techbázis, kiemelés tőlem)

Vonatkoztassunk el attól, hogy a MS végre kijött Maces perifériákkal. (Az egerei eddig is remekül mentek OS X-szel.) Meg attól is, hogy volt már ebből ügy, mikor az Apple nem hagyta, hogy a Command billentyűn (lásd még alma gomb) szerepeljen az alma logó. Foglalkozzunk egy kicsit csak a kiemelt két szakasszal.

Nem a spanyolviasz felfedezése - viszont nem találom a linket, ahol legutoljára hasonló okfejtést olvastam - de érdemes még egyszer, amúgy iskolásan átbeszélni. A Microsoft, a “redmondi szoftvercég” - ugyanúgy, ahogy a kapus a sportcikkben előbb utóbb hálóőr lesz - nagyon nagy vonalakban a következőkkel foglalkozik: operációs rendszerek (dobozos és oem, fejlesztő eszközök hozzá, szerver os satöbbi), irodai szoftvercsomag, konzol és a hozzá tartozó játékok és persze perifériák. Az Apple ezzel szemben főleg hardvert ad és professzionális programcsomagokat ad el, nameg iPodot.

A fenti két felsorolás különben a ‘miért nem adják ki az OS X-et bézsszín dobozokra is’ kérdés válasza is.

Felvetődik a kérdés, egészen pontosan miben is riválisa egymásnak egy hardver- és egy szoftvercég? Ha kellően fanatikusok vagyunk, akkor meg tudjuk válaszolni a kérdést: a MS a világ gonosza, az Apple bezzeg a másként való gondolkodás bajnoka. A fanatizmuson túl viszont csak az a válasz lehetséges, hogy megpróbálunk felhasználók lenni fanatikusok helyett.

(a szerző viszonylag sokáig akart MS wireless notebook optical mouse terméket beszerezni, de nem sikerült)

9 Replies to ““…a rivális Apple cég””

 1. A legújabb Apple switch kampány szerintem elég jól rámutat, hogy miért is konkurálnak az MS-sel. :)

  Boot camp ide vagy oda, szerintem egyelőre a Macség miatt választja valaki a Macet (HW+platform), és nem azért, mert jobban megy rajta a Windows. Az MS-nek is az az érdeke inkább, hogy az emberek ne pl. iMacet vegyenek, hanem valami Media Center PC-t, hiába jó az egerük Machez, meg hiába adnak el hozzá maces Office-t.

  Bár az üzleti összefonódás miatt (is) kicsit zavaros az ügy… nem tudom. Renton? ;) (nem én írtam :) )

 2. A Get a mac kampány, khm.. nos igen, abba az Apple kihasználva a kisebb cég voltát - néhol csúsztatva - de tényleg rugdos nagyokat a MS-ba. De az nagyrészt marketing, ráadásul a saját fanbázisának szóló fajtából. Azon túl, hogy ‘mi jobbak vagyunk, mint a pécé, amit nem vettél meg’ igazából nem mond sokat.

  A macséget - innentől szigorú imhó - eddig az határozta meg,hogy OS X-et csak Apple gépeken futtathattál támogatott módon. (És persze a folyamatos pletyka, hogy majd a bézs dobozokon is..) Ahhoz, hogy másként gondolkodónak nézzenek, meg kellett venned a hardvert, színrefújt perifériával, hozzá illő tatyóval, kábellel, tokkal és vonóval. Pont ezért az os értékesítéséből nem igazán volt haszon, a telepítés annyira nem volt védett, hogy még a 10.4 sem kért semmi install kód szerűt.

  Most majd persze érdekesebbé válhat az ügy, hogy a MS elmozdul egy kicsit webkettő irányba (Live), az apple megtámadja a nappalit és digitális életmódra próbálja szoktatni az egységsugarú júzert (iWeb, Photostream). Ráadásul az otthoni word felhasználókat megpróbálja elhappolni a MS elől. (iWork, ami pont vegyes hálózatos munkára nem jó :) )

  Szóval ha riválisok, akkor valami muszáj-rivalizálás ez. Az Apple-Dell, Apple-Sony szembeállítást inkább érzem relevánsnak.

 3. Szerintem nem helyes az Apple-t a Dell-Sony vonalon egyszerű hw-gyártóvá “alacsonyítani”. Az Apple-PC ellentét markánsabb. Főleg azért, mert az MS csak licencel szoftvert, technológiát - a gyártók meg gyártják, és veszik, ami a vashoz kell. Az Apple-nek meg szerintem létérdeke, hogy fenntartsa saját, OS X-re épülő termékeit is, különben sokat bukna. Ja, nem: megszűnne létezni…

  Az persze tovább kuszálja a dolgot, hogy az MS is érdekelt zeneboltban (Urge), amihez saját - kvázi - platformot adó formátuma van a WMA-val. Itt meg nagyon éles az ellentét, az iPodnál jön ki leginkább az az integritás, amire az Apple törekszik. Saját eszköz, saját bót, saját DRM.

  Az MS-nek meg lassan ezer olyan üzletága lesz, amelyek miatt mindenkivel összeakad a bajusz: Live vs. Google, OneCare vs. vírusirtó cégek - ezek még közel sem lejátszott meccsek. Az Apple ezzel szemben tényleg más profil, de talán az benne a legnagyobb különbség, hogy kevesebb a kísérletező szellem - ami érthető is, ha azt nézzük, hogy jóval kisebb cég, szerintem még mindig a kilencvenes évek buktáit heveri kifelé, és, ami a legmeghatározóbb: kész, egyszerűen működő megoldásokat akar letenni a fogyasztók asztalára.

 4. Épp csak egy picit beszélünk el. Persze fenn kell tartania az OS X-et az apple-nek, mert ez tartja meg a gondosan felépítette thinkdifferent/switch/getamac képet. (Meg mert a piacon levő kényelmes, jó oprendszerek egyike.) Viszont tönkre abba menne, ha több vasat nem tudna eladni, az os majdhogynem mindegy neki (az iLife csomag is ezért jár a gépekhez), a hardver a lényeg.

  Az egyszerűen működő Apple megoldásokról majd megkérdezlek, ha váltottál, mert nekem mostanában pont ez a legellenszenvesebb a cégben. Régen voltak modulárisan összerakható appjai, mára ez odáig fajult, hogy szinte csak árukapcsolásban működnek. Az iWeb, iPhoto .Mac előfizetés nélkül viszonylag kényelmetlen. Szíve joga persze, hogy így tegyen, csak a felhasználó ne érezze magát a végén korlátozva. Egyelőre még nem teljesen igaz, amit Sztahanov írt régebben, hogy a mekken mindent egyféleképpen lehet megcsinálni, de az i-appok erre tartanak. (Viszont az OS X és a third party cuccok miatt érdemes váltani, ritka okos programok vannak.)

  Tényleg arra tartunk, hogy a nagyok belemásznak egymás üzleteibe, érdekes napok jönnek.

 5. Hmm…

  Megintcsak nem akarok vitatkozni, de:

  “Because more than even a processor, more than even the hardware innovations that we bring to the market, the soul of the Mac is the operation system, and we’re not standing still.” (Utolsó mondat WWDC 2005-ről, http://www.apple.com/quicktime/qtv/wwdc05/, sorry, kézzel írtam ki, nagyjából stimmt)

  Az Apple egy megoldásszállító. Nem hardvercég, sose volt az…

  A Microsoft inkább “szoftvercég”, de neki is vannak hardverei (sok!).

  Az Apple elsődleges célközönsége az otthoni felhasználók.

  A Microsoftté a vállalati szféra.

  Az Apple kkv és enterprise szinten elég gyengén muzsikál.

  (Pl. nincsenek megfelelő menedzsment eszközei, az Apple Remote Desktop sehol nincs egy Tivolihoz, vagy bármilyen hálózati menedzsmenteszközhöz képest, ami ma már a legtöbb vállalati piacra szánt rendszernek része)

  Az otthoni felhasználóktól elég nehéz pénzt kicsikarni, a programokat inkább lopják, vállalati szinten ez kevésbé ellenőrizhetetlen (erre létesült a Bussiness Software Alliance is.)

  Az Apple nem azért állt át Intel procira, mert annak jobb a teljesítmény/watt aránya, vagy mert nem süti meg a combodat a laptop (de, megsüti). Elég csak megnézni a legújabb G4 PowerPC-t, amit a PA nem valószínű, hogy az Apple tudta nélkül fejlesztett ki (most van egy p/watt-ban inteleket kenterbe verő procijuk,de minek?).

  Az Apple célközönsége intel procikat szeretne használni.

  Az eheti Dell ügy is lehetett akár gerillamarketing, puhatolódzás.

  (Konkrétan engem a dobozon a logo nem érdekel, én a világ legjobb UNIX-alapú asztali környezetét kerestem, ez a Mac OS X)

  Fura dolgok várhatóak a jövőben…

 6. Erőtlen szumma: akkor tehát leginkább a home userek körében riválisok.

  Még arra leszek kíváncsi, beveszi-e az Apple valaha a bizszcénát. Ehhez persze sok minden kellene, de az Intel-platform itt rést üthet a pajzson: olvastam már cikket, amelyik a MacBook Prót ajánlja Vistához. Mégpedig a CNET-en. Na attól készen voltam.

 7. (Zárójel: tessék nyugodtan vitatkozni, kijavítani, alkalom adtán lehülyézni, mert nincs annál szomorúbb blog, mint amihez nem szólnak hozzá.)

  Másrészt a megoldás-szállítót kicsit túldobottnak érzem, nem csak az apple esetében, hanem úgy általában. Pláne, hogy az alap rendszerben van pár megható, ügyes funkció, okos segégprogik, de a megoldássághoz sok minden hiányzik. Egy XP+Office setupot inkább hajlamos vagyok megoldásnak érezni, mint egy OS X + iWork + csicsa rendszert.

  Kötözködésből elég is lesz tőlem ennyi, a többit remekül megvilágítottad. Erősen esélytelennek érzem, hogy az OS X a közeljövőben elterjedjen akár a vállalati szférában, vagy hogy az Apple meggyőzően megjelenjen a szerverpiacon.

  A PA Semi ügyet erősen túllihegettnek érezem. Ugyanígy voltam a tavaly őszi ‘ne vegyen senki iBookot, mindjárt itt az inteles’ akciókkal is, az Apple-nek mostanra kellett a proci, a PA Semi 2007-re tudott komoly terméket ígérni. Ez ebben a formában a PPC-t visszasíróknak (hátha, szokták írni) hír.

  Geri: A brand desktopot vásárló home userek körében. Itthon ez nem egy túl vastag szelete a felhasználóknak, azt hiszem.

 8. Nézd, hazamegyek, meghallgatom az MP3-aimat, böngészem a netet, és AOL IM-en chatelek. Az órarendem ott az iCalban, az e-mailjeimet el tudom olvasni. Tudom, hogy iszonyat primitív szinten, de ez egy megoldás bizonyos teljesen mindennapi, nem feltünő problémákra. A Microsoft fő terméke kb. ugyanezt kínálja, csak gép nélkül adják.

  Ezért mondtam azt, hogy az Apple nem hardvercég.

  (“Apple - the solutiion provider of your everydays” - így jobb? :) )

  Az Apple meggyőzően ott van a szerverpiacon egyébként, csak nem az op.rendszerével, mert az erre alkalmatlan :) De vállalati szférában manapság szinte elképzelhetetlen a meggyőző jelenléte tényleg.

Comments are closed.